‘The End’ voor Bioscoop Atlantic

Door Harry Schipper – Het doek valt voor Bioscoop Atlantic: de bioscoop aan de Strandboulevard houdt per 1 oktober op te bestaan. De kleine bioscoop, ingeklemd tussen restaurant De Admiraal en casino en speelautomatenhal Fair Play, wordt deze laatste dagen van september leeggeruimd.

Eigenaar Robert van den Berg verklaart ‘geen toekomst meer te zien’ en zich liever te willen focussen op het verbeteren en upgraden van zijn andere, eveneens aan de boulevard gelegen restaurant Bonanza.

Pandeigenaar Janshen-Hahnrath Group BV uit Kerkrade is naar verluidt bezig om een opvolger te vinden die met de bioscoop een doorstart wil maken. Volgens Van den Berg was het de bedoeling dat zo’n eventuele overname geruisloos zou gaan en er voor bioscoopgangers dus niets zou veranderen. Met 1 oktober in het zicht lijkt de kans dat dit alsnog gebeurt echter uiterst klein geworden. De pandeigenaar zelf daarover zelf ook niets naar buiten brengen.

Robert van den Berg leidde Atlantic de afgelopen drie jaar zelf, nadat zijn vader Henk van een Berg de bioscoop in april 2010 aankocht. Hij ontkent niet dat de komst van een tweede bioscoop – die van Kok CinemaxX aan de Hoofdweg – en daarmee een geduchte concurrent, van invloed is geweest op zijn besluit om ermee te stoppen. “Atlantic draaide redelijke prima”, stelt hij. “Het was destijds, toen Roderick Vermeulen op 12 december 1989 ermee begon, één van de weinige servicebioscopen in ons land. Maar er zit natuurlijk nóg een bioscoop in Harderwijk, waardoor er nu bij ons wel minder mensen komen”.

De voornaamste reden om met de bioscoop te stoppen is volgens hem iets heel anders: “Onze bedrijfsleider in restaurant Bonanza stopte vorig jaar om zich te richten op het verzorgen van opleidingen. Daardoor was ik gedwongen om me dáárop te richten. De formule en inrichting van het restaurant waren sterk verouderd en zijn hoognodig aan vernieuwing toe. Zeker nu de boulevard zo’n enorme make-over heeft gekregen. Dus gaan we de komende tijd daarmee aan de slag”.

“Niettemin hoop ik dat er iemand komt die de bioscoop wil voortzetten, als filmhuis bijvoorbeeld. Of dat er bij de plannen voor een theater aan de overkant van de boulevard een bioscoop zit. Want dat betekent dat er ook in de mindere maanden, dus buiten het zomerseizoen om, mensen hier naartoe komen. Daarvan zou natuurlijk ook Bonanza profiteren…”