Tentoonstelling Van Dokkum naar Harderwijk in Stadsmuseum geopend

Van  18 september 2015 tot en met 3 januari 2016 is in het Stadsmuseum Harderwijk de tentoonstelling Van Dokkum naar Harderwijk, schilderijen en tekeningen van Marius van Dokkum te zien.

Marius’ 'grootste fan' dominee Rob Visser uit IJburg opende de tentoonstelling 

Rob Visser (1951) studeerde theologie en werd dominee op verschillende locaties in Nederland. Momenteel geeft hij op geheel eigen wijze invulling aan de protestantse kerk op IJburg Amsterdam. 

Marius van Dokkum, geboren in 1957 in Andijk, studeerde aan de Christelijke Academie voor Beeldende Kunsten in Kampen, met als hoofdvak illustreren. Na zijn studie is hij gaan wonen in Apeldoorn (Ugchelen), waar hij nog steeds woont én werkt.

Van Dokkum is een verteller, hij zoekt naar manieren om zijn indrukken weer te geven op een anekdotische manier. Met humor en hier en daar een boodschap. Zijn werk doet denken aan de werken van de 17e-eeuwse grootmeesters Jan Steen en de gebroeders Adrian en Isaeck van Ostade. In de werken van Van Dokkum zijn eenvoudige mensen te zien in hun eigen leefomgeving, mensen die ondanks hun eigenaardigheden toch sympathiek overkomen. Door de vele details is veel te zien en te ontdekken. Maatschappijkritiek en relativering zoals Nederlandse kunstenaars de eeuwen door op het lijf is geschreven.

Vaak hebben zijn schilderijen iets humoristisch, Van Dokkum is van mening dat humor het werk toegankelijker maakt. Marius van Dokkum vertelt er zelf het volgende over:

Tentoonstelling van Dokkum naar Harderwijk
Foto: Corien van der Meulen, dominee Visser en Marinus van Dokkum

"De mensen op mijn schilderijen, zijn uiterlijk niet volmaakt. Hier en daar komen ze wat karikaturaal over, maar nooit is het cynisch bedoeld. Ze zijn nogal gezet, of juist aan de magere kant, vaak zijn het ouderen. Waarom? Tegenwoordig wordt vaak alle nadruk gelegd op uiterlijkheden. Mooi, slank, jong, succesvol en veel geld zijn belangrijke waarden. De mensen op mijn schilderijen zijn juist geen Hollywood sterren. Ze zijn mooi door wat ze uitstralen. Ze zijn rijk door hoe ze met elkaar omgaan. Zonder masker. Het zijn mensen die ondanks hun eigenaardigheden toch sympathiek overkomen. Ik ben altijd op zoek naar een manier om deze mensen op een anekdotische manier neer te zetten en toch hier en daar een boodschap te vertellen."

Van de kunstenaar zijn vooral schilderijen te zien, met veel humoristische werk waar hij om bekend staat. Daarnaast zijn er portrettekeningen, stillevens en illustraties uit, vooral, kinderboeken, opgenomen in de tentoonstelling. 

Tentoonstelling van Dokkum naar Harderwijk stadsmuseum