Tentoonstelling OP ZOEK NAAR HET LICHT | maak kennis met het werk van Ton Schulten

Van 25 mei tot en met 4 september 2016 is de tentoonstelling op zoek naar het licht met schilderijen van kunstschilder Ton Schulten in het Stadsmuseum Harderwijk te zien. 

Ton Schulten woont in het oosten van het land, in het pittoreske stadje Ootmarsum waar zijn werk permanent geëxposeerd wordt in zijn eigen museum en galerieën. Op uitnodiging van het Stadsmuseum Harderwijk is zijn werk deze zomer ook in Harderwijk te bezichtigen.  

“Kenmerkend voor Schultens schilderijen is het diepe geloof dat het licht sterker is dan de duisternis”  schrijft de Duitse monnik Anselm Grün in het boek ‘Betoverend licht’. Dit boek, dat eind 2015 verscheen, is het resultaat van een unieke samenwerking tussen Ton Schulten en Anselm Grün.

Licht speelt een belangrijke rol in het leven van kunstenaar Ton Schulten. Zijn doeken schildert hij vanuit donker naar licht.
Zijn schilderstijl was aanvankelijk abstract en kenmerkte zich door kleurrijke geometrische vormen en vlakken. Vervolgens kent hij een periode waarin voornamelijk bloemmotieven een grote rol spelen, waarna hij het landschap ontdekt en een eigen stijl ontwikkelt. Tijdens een expositie in een museum te Berlijn wordt deze stijl benoemd als het Consensisme, een nieuwe stroming in de schilderkunst.  

In 1991 krijgen Ton en zijn vrouw Ank op Tenerife een ernstig auto-ongeluk. Ton ontwaakt uit zijn coma als een nieuw mens. Tijdens deze bijna-doodervaring ziet hij de mooiste kleuren. Na een lange revalidatie komen die kleuren tot leven op de doeken die hij schildert. Zelf zegt hij hierover:  “Bij ieder schilderij probeer ik de prachtige kleuren die ik in coma heb beleefd, te benaderen.”