Tekenen voor een Historisch Kenniscentrum Harderwijk

Het Stadsmuseum, De Oudheidkundige vereniging Herderewich en het Platform Historisch Harderwijk werken aan het opzetten van een Historisch Kenniscentrum Harderwijk.

Op 18 december tekenden de voorzitters van Het Stadsmuseum, van Herderewich en van het Platform Historisch Harderwijk een intentieverklaring, waarmee zij uitspreken samen een kennis- en documentatiecentrum te willen inrichten.

Nu staan diverse boeken nog verspreid in de bibliotheken van de diverse instellingen. Dat maakt het lastig voor belangstellenden om de gezochte informatie te vinden. Door samen te werken aan een Historisch Kenniscentrum en uit te spreken dat de eigen boeken, publicaties en andere documenten in dat centrum te vinden zullen zijn, worden de documenten toegankelijker voor iedereen.

Er is een werkgroepje gevormd, bestaande uit Liek Mulder, John Wetzels, Martijn Pijnenburg, Ed v.d. Heijden en Matty Moggré . Zij hebben een notitie geschreven, gesprekken gevoerd met de directeuren van de bibliotheek en van het streekarchief. Zij vonden een welwillend oor en ontdekten dat er nieuwe kansen liggen.

Immers, de kelder, waar het streekarchief zich bevindt, moet opgeknapt worden (wettelijke verplichting), het stadhuis staat voor een verbouwing en de bibliotheek gaat verhuizen. Daardoor ontstaan er mogelijkheden voor een mooie historische hoek in het verbouwde stadhuis met de hal als ontmoetingscentrum, de bibliotheek met een leeshoek als startpunt en het streekarchief als verdieping.

Tijdens een informeel samenzijn van de diverse bestuursleden van organisaties die zich met de historie van Harderwijk bezig houden in de Vischpoort tekenden de voorzitters van het platform, van Herderewich en van het Stadsmuseum de verklaring, onder toeziend oog van de wethouder en van de directie van het Streekarchief. Nu het stadhuis in beeld komt, heeft Martijn Pijnenburg zich teruggetrokken uit de werkgroep om belangenverstrengeling te voorkomen.