Techniekloket groeit

Het in januari gestarte ‘techniekloket’ voor trainingen en opleidingen van (vak)volwassenen in Harderwijk was eerst alleen een samenwerking tussen Groei Opleidingen en De Techniek Academie. Nu is ook IW Contract-Onderwijs aangesloten. Daarmee zet het loket de deur open voor deelnemers uit de regio Noord- en Oost Nederland en Flevoland.

‘IW is een landelijke opleider in de elektro- en installatietechniek. We zijn blij en trots dat deze organisatie samen met ons invulling wil geven aan het techniekloket. Zo maken we het mogelijk dat iedereen kan groeien in de techniek,’ aldus Annemieke Woltjes van Groei Opleidingen.

IW Contract-Onderwijs voegt kennis, trainers, praktijkopleiders en een landelijk netwerk toe aan de samenwerking. ‘De locatie van De Techniek Academie in Harderwijk is een mooie, centraal gelegen aanwinst op onze landelijke praktijkcentra,’ zegt Misel Sisic, opleidingsadviseur contractonderwijs bij IW.

‘We zitten dicht op nieuwe ontwikkelingen en we weten een goede vertaalslag naar de werkvloer te maken. Daarnaast bieden we maatwerk voor specifieke opleidingseisen en kunnen door deze samenwerking heel gemakkelijk gezamenlijk onze netwerken bedienen. We hoeven niet allemaal vooraan te staan. Dan zien de mensen door de bomen het bos niet meer. Samenwerken en 1 loket voor de klant is de oplossing.’

Er komt veel op de techniekbranche af. Een van de verplichtingen in 2021 is het ‘Bewijs van Vakmanschap (CO-erkenning)’.

‘Verplicht voor je mensen die aan gasinstallaties werken. Daar moet je als werkgever op voorsorteren en dit nu oppakken want het is zo 2021. Dan is dat maar vast gedaan,’ zegt Sisic. ‘En werkgevers kunnen voor dit certificaat subsidie aanvragen via hun branchevereniging.’ Woltjes adviseert: ‘Gebruik deze tijd om alvast voor te sorteren op wat straks verplicht of nodig is. Technische trainingen hebben een sterk praktijkcomponent en zijn daardoor nu niet in grote groepen uitvoerbaar door de coronarestricties. Maar 1 op 1 lessen (tot 3 personen) zijn soms wel mogelijk.

Heeft u een specifieke wens of vraag, mail dan naar [email protected] en reserveer vast een plek. We verwachten begin deze zomer een grote toename van opleidingen en trainingen die niet kunnen wachten.’