Taxus Taxi haalt voortaan ook in Harderwijk taxussnoeisel op voor kankermedicijn

Door Harry Schipper – Kanker is doodsoorzaak nummer één in Nederland: er sterven jaarlijks zo’n 44.000 mensen aan deze ziekte.

Volgend jaar zomer begint Taxus Taxi daarom ook in Harderwijk met de inzameling van het snoeisel van taxus, die veel mensen als heg in hun tuin hebben staan

De naalden van de taxus baccata, een populaire coniferensoort, bevatten dé basisgrondstof voor chemotherapieën die worden ingezet bij kanker. De Stichting Taxus Taxi uit Cuijk begon daarom twaalf zomers terug met het inzamelen van het snoeisel. Eerst in omliggende gemeenten, maar inmiddels al bij ruim negentig gemeenten.

Afgelopen zomer diende daarom het raadslid Bart Holleman van Gemeentebelang een motie in, medeondertekend door Harderwijk Anders, om als gemeente medewerking te verlenen aan dit initiatief. Alle raadsfracties vonden het een sympathiek idee en steunden de motie. Ook B en W die bij monde van wethouder Jeroen de Jong alle nodige medewerking toezegde om het taxussnoeisel in te zamelen. Hoe precies, wordt volgend jaar duidelijk gemaakt. Waarschijnlijk komen er bij de gemeente inzamelpunt waar het snoeisel kan worden ingeleverd. Zelf heeft de gemeente maar heel weinig taxushagen, zo liet de wethouder al eerder weten. Het komt dus vooral aan op de medewerking van tuineigenaren die wél zo’n haag hebben staan.

En een haag heb je toch minimaal wel nodig, vertelt coördinator Werner Toonen van de Stichting Taxus Taxi bij de presentatie van de plannen. „Voor één chemokuur is minimaal een kubieke meter snoeisel nodig“.

Bert Holleman glundert dat zijn idee om ook in Harderwijk taxussnoeisel in te zamelen veel aandacht krijgt van de media, waaronder ook radio-omroep Veluwe FM, dagblad De Stentor en Omroep Gelderland. „Ik heb vroeger in de groenvoorziening gewerkt, dus ik was op de hoogte van het initiatief van Taxus Taxi“, legt hij uit. Hij is blij dat het initiatief nu ook van zijn eigen gemeente steun krijgt. „Ik hoop op een vliegwieleffect: dat andere gemeenten op de Veluwe erover lezen en horen en het idee ook gaan steunen. Het is bovendien heel circulair en dat moet elke gemeente aanspreken. Van snoeiafval wordt weer een grondstof gemaakt, in dit geval een medicijn tegen kanker“.

Taxi Tactus