’t Hierder Zangkoor viert honderdjarig bestaan (foto's)

Door Petronella van het Goor - Al honderd jaar zingt ’t Hierder Zangkoor in Hierden en omstreken. In 1919 opgericht als mannenkoor, maar al snel na de oprichting mochten er ook ‘knapen’, meisjes en dames meezingen. 

Hierder Zangkoor

Bertha Kok zingt, samen met haar man, ‘nog maar’ drie decennia mee, maar er zijn ook zestigjarige jubilea te vieren en erelid Gerrie Foppen – Timmer (al 75 jaar lid) komt nog trouw naar recepties.

“Ze zingt niet meer, dat laat haar gezondheid niet toe, maar ze is voor zover ze kan, nog een trouw lid.” Het tekent ’t Hierder Zangkoor, die trouw. “Door weer en wind komen ze elke dinsdagavond naar het Zanglokaal en aan alle uitvoeringen wordt meegedaan.” Ze hebben er niet zoveel meer als eerst. “Toen hadden we jaarlijks een uitvoering, nu proberen we eens in de anderhalf of twee jaar een uitvoering te geven. De oudere leden hebben die tijd ook wel echt nodig om de muziek te leren”, aldus Kok.

Op repetitieavonden gaat het koor regelmatig op uitnodiging naar verzorgingstehuizen in de regio. “Ons genre is het geestelijke lied, maar in de verzorgingstehuizen zingen we ook wel populaire liedjes, zodat de bewoners mee kunnen zingen”, aldus Kok. Die avonden zijn erg leuk. “Je oefent ergens voor, het motiveert”, legt ze uit.

De gemiddelde leeftijd, “mijn man heeft het laatst uitgerekend”, is 73. Het jongste lid is 61, het oudste nog zingende lid is geboren in 1939. “We hebben nu nog 53 leden.” De laatste jaren krijgt het koor weinig aanwas, maar door leeftijd en ziekte stopt er wel jaarlijks een aantal. “Jammer”, vindt Kok. “Maar reden te meer om het honderdjarige jubileum goed te vieren.” Met de medewerking van Willeke van de Bosch op de dwarsfluit, Ina Mijnheer op het orgel, Arjo Hovenberg op de hobo en Henk van der Maten op de piano staat het programma als een huis. “Met hulp van de Rabobank Noordveluwe, het Prins Bernard Cultuurfonds en gelukkig veel lokale sponsoren hebben we een mooie avond neer kunnen zetten.”

De uitvoering is op 6 april in de Dorpskerk en begint om 19.30 uur. Er zullen vooral Nederlandse liederen worden gezongen. “Want die zingen we het meest. Het heeft de voorkeur van onze leden.” Het meeste is vierstemmig, een enkel lied zingt het koor zesstemmig. Kok ziet er naar uit. “We zijn er heel druk mee geweest, dus ik ben ergens ook wel blij als het er straks op zit en we terug kunnen kijken op een hopelijk hele mooie avond.”

Na de uitvoering volgt nog een receptie op 13 april in het Dorpshuis. “We hopen dat daar ook veel mensen op af komen om het jubileum samen met ons te vieren. We willen echt nog wel een paar decennia door zingen, maar de realiteit is dat ons koor krimpt.” Nieuwe aanwas is dus van harte welkom. Geïnteresseerd? Het koor oefent elke dinsdagavond van 20.00 tot 22.00 uur in het Zanglokaal. 

Bekijk de foto's door de jaren heen

Hierder Zangkoor

Hierder Zangkoor
Hierder Zangkoor
Hierder Zangkoor
Hierder Zangkoor
Hierder Zangkoor
Hierder Zangkoor