Suppers vissen tonnen vol zwerfvuil op

Door Harry Schipper – In iets meer dan twee uur tijd hebben een achttal ‘suppers’, onder wie milieuwethouder Marcel Companjen, vrijdag meer dan zes tonnen vol zwerfafval uit de oevers van de Harderwijkse kust gevist.

‘Jeetje wat een zooi laten mensen achter’ en ‘Schokkend dat er zoveel wordt gedumpt in het water’, luiden reacties op Facebook op de schoonmaakactie van de oevers.

“Wat een leuk initiatief”, complimenteert Marcel Companjen de initiatiefnemers Marnix van der Boom en Diane Koornstra van Sup&Go Harderwijk. Het duo is van plan om elke eerste vrijdag van de maand de schoonmaakactie te herhalen. In maart deden ze dat voor het eerst, waarna zich meteen nieuwe enthousiastelingen aanmelden om mee te helpen.

Onder hen dus ook milieuwethouder Companjen. “Ik vind het leuk om te doen. Normaal heb ik als wethouder voor suppen eigenlijk te weinig tijd, maar dit vind ik wel erg belangrijk, dus ik ga zeker nog een keer mee”.

Companjen zegt geschrokken te zijn van de enorme hoeveelheden zwerfvuil die de suppers in de oevers vinden. “Soms ligt het er al jaren. Ik zag dat aan een kuipje margarine, waarvan het merk al zeker zo lang niet meer wordt verkocht. Sneu hoor, om dat weg te gooien”.

Tijdens de actie van afgelopen vrijdag werd vooral zwerfvuil opgeruimd aan het begin van de Vissershaven, bij de strekdam en daar tegenover, langs de oevers van de (schier)eilandjes aan de andere kant van de vaargeul. De tonnen met afval zijn na overleg met medewerkers van Snel Herstel door het gemeentebedrijf afgevoerd. Onder andere de regionale televisiezender Omroep Gelderland besteedde afgelopen zaterdag aandacht aan de opruimactie.

Afval opgevist Sup and Go Harderwijk
(Foto Sup & Go)