Succesvolle en leerzame oefening brandweer Harderwijk in flat Goeman Borgesiuslaan

Maandagavond 6 december heeft een succesvolle oefening van de brandweer plaatsgevonden in een flat aan de Goeman Borgesiuslaan in Harderwijk. Gedurende de oefening waren ook de buurtbeheerder Leefbaarheid en Technisch woonadviseur van UWOON aanwezig en werden bewoners door de brandweer geïnformeerd over brandveiligheid. Ook de brandweerauto kon van dichtbij bekeken worden. (Bekijk de video).

Droge blusleiding

In grote of hoge (flat/ kantoren) gebouwen worden droge blusleidingen toegepast als blusvoorziening voor de brandweer. Deze brandbeveiligingsinstallatie heeft per verdieping een brandkraan en kan in dit type gebouwen bij brand erger voorkomen en schade beperken. In de flat aan de Goeman Borgesiuslaan is een dergelijke installatie aanwezig. Tijdens deze oefening werd het gebruik hiervan geoefend. Daarnaast werd geoefend met het gebruik van adembeschermingstoestellen. Deze toestellen voorzien de brandweermedewerker van ademlucht als hij/zij zich in een brandend en berookt gebouw begeeft. Deze toestellen worden tevens ingezet bij gaslekken en ongevallen met gevaarlijke stoffen.

 

Samen Harderwijk brandveiliger maken
De oefening is onderdeel van een pilot die al langer loopt in Harderwijk. De basis voor deze pilot is het ‘Risicoprofiel Brandweer’. Een innovatief hulpmiddel, ontwikkeld door de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland, dat inzicht geeft in de risico’s van gebouwen met een woonfunctie op basis van data. Die verschillen namelijk per woningtype. Hierdoor kan heel gericht voorlichting en advies gegeven worden én kan door de brandweer heel gericht geoefend worden.

Burgemeester Harm Jan van Schaik onderstreept het belang van deze oefening: “Samen moeten we zorgen dat we Harderwijk veiliger maken. Een oefening als deze helpt daarbij. Maar inwoners van onze gemeente kunnen zelf ook veel betekenen. Bijvoorbeeld door het oefenen van een vluchtroute en het ophangen van rookmelders. Binnenkort staat ook de Brandweer Advies Box op verschillende locaties in onze gemeente. Iedereen die dat wil, kan daar een gratis persoonlijk advies over zijn woonsituatie krijgen van een brandweerexpert. ”