Succesvolle editie Regionaal miljoenennota-ontbijt

Vanaf een uur of zeven ’s ochtends stroomde, op woensdag 20 september, het restaurant van Kok Experience langzaam vol. Bedrijvenkring Harderwijk was dit jaar gastheer tijdens het Regionale Miljoenennota-ontbijt en ze vervulde die rol met verve. 

Na een warm welkomstwoord van voorzitter Adwin Ploeger, was het tijd voor het ontbijt

Na het ontbijt nam Johan van den Belt, spreker en senior estate planner bij de Rabobank de ongeveer honderdvijftig aanwezige ondernemers mee naar de evenementenzaal, waar ze op ludieke wijze getrakteerd werden op de hoogtepunten uit de Miljoenennota

Meer geld voor iedereen

“De schulden dalen en er is een begrotingsoverschot. Er is extra geld voor verpleeghuiszorg, voor leraren in het basisonderwijs, en eigenlijk, als je goed leest, voor iedereen.” Wat er met dat extra geld gedaan kan worden? Vraag het je adviseur. “Die begint vast over een fonds voor gemene rekening of BV, alles om er maar geen belasting over te betalen.”

Hilarisch vond Van den Belt de nieuwe manier om de zogenaamde golddiggers dwars te zitten. “Als het voornaamste doel van het huwelijk is om met geld te kunnen schuiven, moet er schenk- of erfbelasting worden betaald”. Na 2018 is er sowieso geen gemeenschappelijk goed meer in het huwelijk. “Dus geen BKR-check bij de eega meer nodig.”

Positieve gedragsbeïnvloeding

Opvallend vond de spreker dat de overheid, na jaren van het stimuleren van eigen verantwoordelijkheid en zelfredzaamheid, nu vindt dat het gedrag van de  burger positief beïnvloed moet worden. Hoe? “Door bij de vraag (aan studenten, red.) ‘hoeveel wil je lenen’, niet langer de optie maximaal aan te bieden, maar ze zelf een bedrag in te laten vullen.” Of het werkt? “De belastingdienst heeft een tijdje geleden in de ‘doe op tijd aangifte campagne’ gesteld dat de meeste Nederlanders op tijd hun belastingaangifte doen. Het gevolg? Meer mensen vulden het op tijd in, omdat ze wilden zijn zoals de meeste Nederlanders. Positieve beïnvloeding werkt.”

Van den Belt was positief over Prinsjesdag 2017. “We mogen ons gelukkig prijzen in een land te leven waarin een troonrede op zo’n niveau gevoerd kan worden.”

Om klokslag 09.00 uur was het programma ten einde en kon iedereen, met een goed gevulde maag, weer aan het werk. Het eerstvolgende ondernemersontbijt vindt plaats op 9 november a.s. bij Bouwbedrijf Van Wijnen.

BKH miljoenen nota ontbijt 20 september 2017
Foto: Fotostudio Merjenburgh
 

Kok Experience

Adresgegevens

Hoofdweg 2
3842 GZ Harderwijk

Telefoon

T. 0341-230000

Meer info