Stomerij uit Harderwijk genomineerd als beste van de wereld

De beste stomerij van de wereld staat in… Harderwijk? Dat zou zomaar kunnen. Het bedrijf Topcleaning uit de kleine stad langs het Wolderwijd is namelijk doorgedrongen tot de finale van de beste stomerijen wereldwijd.

Waanzinnig trots zijn ze bij Topcleaning op de nominatie door CINET, het internationaal overkoepelende orgaan van de textielwereld. ‘We hebben net de brief ontvangen waarin staat dat we bij de laatste dertig stomerijen zitten,;  vertelt Ruben van Pelt, bedrijfsleider van Topcleaning.

Op 12 juni is de finale in Frankfurt. ‘We mogen ons verhaal daar ’s morgens pitchen en horen vervolgens ’s middags of we in de prijzen vallen. Een spannende dag voor iedereen bij de Topcleaning-familie.’ 

Van roetreiniging naar trouwjurken

Topcleaning werd ruim vijftig jaar geleden opgericht door pa Elzerman. Sinds 1983 staan zijn zoon Johan en echtgenote Joke aan het roer van het bedrijf en vier jaar geleden kwam Ruben van Pelt daarbij als bedrijfsleider. De stomerij werd groot door zich te specialiseren in brand- en roetschade, maar richt zich de laatste jaren ook steeds nadrukkelijker op de particuliere markt. Onder meer met het reinigen van matrassen, tapijten, gordijnen, caravankussens en (met name) trouwjurken.
 
‘Met dank aan onze gebruiksvriendelijke website kunnen we dat doen voor mensen uit het hele land,’ aldus Van Pelt. ‘Zo hanteren we voor trouwjurken een vaste prijs van 175 euro. Dat is inclusief ophalen en weer thuisbezorgen. Met succes, want in 2015 reinigden we maar liefst vijf keer zoveel trouwjurken dan het jaar ervoor. Dit jaar verwachten we dat aantal te kunnen verdubbelen.’ Op dit moment is Topcleaning bezig met een soortgelijk concept voor motorpakken. 

Mens en Milieu

Mens en milieu spelen een belangrijk rol in het succes van de stomerij. Zo is er de training Topcleaning Klantbeleving, een cursus waarin medewerkers leren hoe ze een klant zo optimaal mogelijk kunnen helpen. ‘We geloven namelijk dat onze vakbekwame medewerkers de spil zijn van het bedrijf. Zij zorgen ervoor dat we altijd de beloofde topkwaliteit kunnen leveren. En snel bovendien. Als er vandaag per ongeluk chocola op een trouwjurk komt van iemand die overmorgen in het huwelijksbootje stapt, dan lopen onze medewerkers automatisch een stapje harder om de jurk op tijd schoon te krijgen,’ zegt Van Pelt. Daarnaast maakt Topcleaning al jarenlang alleen nog maar gebruik van energiezuinige apparatuur en milieuvriendelijke reinigingsmethoden. Het bedrijf staat daarmee te boek als één van de meest duurzame stomerijen ter wereld. 

De prijzenkast

Eerder viel Topcleaning al in de prijzen met het winnen van de NETEX Marketing Jaarprijs in 2014 en 2016, een award die wordt uitgereikt door de Nederlandse Vereniging van Textielreinigers. Twee jaar geleden sleepte de stomerij bovendien de European Award for Best Practices Textile Cleaning in de wacht. Een prestigieuze prijs die eens in de vier jaar wordt uitgereikt en als een belangrijke graadmeter geldt voor kwaliteit in de textielbranche. Ook ontving Topcleaning al eens een Certificate of Excellence van CINET.
 
Ruben van Pelt Stomerij Topcleaning Harderwijk
Bedrijfsleider Ruben van Pelt is de mening toegedaan dat de vakbekwame medewerkers de spil zijn van het bedrijf. Foto: Fotostudio Merjenburgh

lak voor het sluiten van deze juni-uitgave is bekend geworden dat Topcleaning als tweede is geëindigd tijdens de finale in Frankfurt. Het team van Stad in Bedrijf feliciteert Topcleaning met deze wereldprestatie.


Tekst: Kees van Loon
Bron: Stad in Bedrijf
Foto: Fotostudio Merjenburgh