Stilteruimte Catharinakerk Harderwijk hele jaar geopend

De Katholieke Sint Catharinakerk gaat de komende jaren de naar schatting 1200 Harderwijker Katholieken en andere gelovigen en sympathisanten van Harderwijk vaker aanspreken. 

Dit doet zij door middel van een minimaal twee jaar durende campagne op onder andere sociale media die zich uitsluitende richt op gelovigen in Harderwijk.

Inmiddels is er een Facebookpagina geopend en is er een eerste filmpje gemaakt. Dat heeft als onderwerp de Stilteruimte van de kerk, die voor iedereen toegankelijk is. Dit is een apart gedeelte van de onlangs verbouwde kerk. De kerk zelf is door de week niet toegankelijk. Regelmatig zijn er wel missen op woensdagmorgen en ook op zaterdagavond.
 
De campagne gaat zich vooral richten op een aantal feiten en hoogtepunten van het kerkelijk leven. Uit onderzoeken blijkt dat veel mensen de achtergronden van bepaalde kerkelijke gebeurtenissen niet meer kennen. Pasen wordt vaak geassocieerd met de Paashaas, Pinksteren met Pinkpop en Kerstmis met sneeuw en lekker eten. De campagne gaat op luchtige manier terug naar de oorsprong van het geloof aan de hand van bijzondere gebeurtenissen en hoogtijdagen. Daarbij valt ook te denken aan typisch katholieke gebeurtenissen zoals Eerste Communie, Vormsel, de Mis die wordt opgedragen. Maar ook andere zaken lenen zich voor publicatie. Zo heeft de Catharinakerk twee zangkoren die regelmatig in de kerk optreden, maar ook daarbuiten. Eerder maakte de Catharinakerk een Facebookpagina en een film over het Lutherjaar. Daarin was een tweegesprek te zien van de kapelaan Karel Donders en de protestantse predikant Aad van Woudenberg. Deze pagina werd in tijd van een half jaar 4000 maal bekeken.
 
De uitvoering van de campagne is in handen van twee parochianen. Eén ervan is een softwarespecialist die analyses maakt via Google Analytics, zodat de effecten van de campagne kan worden gemeten. De andere is een student Religie- en godsdienstwetenschappen (KU Leuven). Deze universiteit verleent medewerking aan het project. Uiteraard wordt ook geput uit bronnen van de St Lucas Parochie, waartoe de Catharinakerk behoort. De Facebookpagina is te vinden op www.facebook.com/catharinakerkharderwijk