Stientje gaat de grens over

Door Petronella van het Goor - Het ondernemen zit bij beide in het bloed. "Mijn vader handelde in campers en ook Kim's vader is altijd zelfstandig geweest. Kim en ik zien kansen en grijpen die", zegt Niels Stijkel. Zoals in 2019, met IJssalon Stientje. 

We hadden bijna nee gezegd, maar hebben geleerd dingen even op ons in te laten werken.

Inmiddels loopt Stientje al drie jaar als een trein. Niels en Kim zijn eind februari begonnen aan een nieuw avontuur. Een ijssalon in Beekbergen. De aloude vraag, Stientje, woar goa je hinne?, is hiermee beantwoord.

Rumels
Bijna vijf jaar geleden begonnen Niels en Kim aan hun eerste gezamenlijke onderneming, sportcafé de Rumels. Ze waren toen vijf jaar samen en hun oudste was 1. Vijf jaar later zijn ze met hun zessen. De jongste is 12 weken, de oudste is net zes geworden. "Het is lekker druk", zegt Kim lachend.

Ondernemen is keuzes maken en met veel pijn in het hart, hebben ze moeten concluderen dat drie ondernemingen net ééntje teveel is. "De Rumels was goed te combineren met één ijssalon, op een steenworp afstand, maar Niels kan niet op twee plekken tegelijk zijn." Ze 'moeten' de Rumels overdragen en dat doet ze wel wat.

"We hebben de Rumels nieuw leven in geblazen, zijn er graag." Ze hopen een goede fulltimer te vinden die 90 procent van het werk doet. Of een soort van warme overdracht aan een nieuwe eigenaar. "De Rumels is niet voor iedereen. Het moet wel iemand zijn die affiniteit heeft met Hierden, iemand in wie wij en de stichting potentie zien." Ze vragen Hierdenaren en Harderwijkers mee te denken. "Als er iemand is die zich geroepen voelt, kom dan vooral eens praten. We willen heel graag de juiste persoon vinden."

Stientje XL
De nieuwe ijssalon kwam, zoals de meeste van hun zakelijke avonturen, onverwacht. "Wij verkopen bij Stientje ijs van IJstijd Garderen. Zij produceren het ijs en hebben meerdere ijssalons. Twee van de drie vennoten wilden een andere kant op en de overgebleven vennoot wil zich vooral richten op de productie van het ijs. Hij besloot een aantal ijssalons te verkopen en 'gunde' ons Beekbergen." Een grote zaak, fors groter dan Hierden. "Ter illustratie, Stientje hier heeft vijftig zitplaatsen op het terras. In Beekbergen heb ik er tweehonderd." Niels wil, zeker in die eerste maanden, wel drie tot vier dagen in de week daar aanwezig zijn. "Ik wil alle kansen benutten, zeker in die eerste tijd." Stientje in Hierden wordt gerund door een fulltime bedrijfsleider. Kim zal vooral achter de schermen werken. "Ik houd me bezig met de zakelijke markt en probeer bij lokale bedrijven onze cadeaupakketten onder de aandacht te brengen. Een mooie uitdaging voor mij, zo'n nieuwe, grote gemeente als Apeldoorn."

Avontuur
Drie jaar geleden hadden ze nooit gedacht nu 'in het ijs' te zitten. "We hadden nog nooit een bolletje gedraaid", zegt Niels lachend. Zoals ze drie jaar geleden niet dachten dit te zullen doen, is het niet te voorspellen waar ze over drie jaar zullen zijn. "Maar dat is ondernemen, dat zijn wij."

Niels en Kim bij Stientje Hierden