Staverden en Leuvenum uitgeroepen tot Nederlands nieuwste icoonlandschap

Tijdens een feestelijke bijeenkomst op vrijdagmiddag 12 mei zijn de Veluwse buurtschappen Staverden & Leuvenum uitgeroepen tot het nieuwste Icoonlandschap van Nederland. Na Noorbeek (Zuid-Limburg), de Hoge Berg op Texel en het Aaltense Goor in de Achterhoek, zijn Staverden & Leuvenum het vierde gebied met dit predicaat.

Icoonlandschap Staverden & Leuvenum

De titel Icoonlandschap wordt toegekend door de Vereniging Nederlands Cultuurlandschap (VNC), in samenspraak met lokale partijen die betrokken zijn bij het behoud en de ontwikkeling van het gebied. De onthulling vond plaats bij kasteel Staverden, en was georganiseerd door de VNC en gebiedspartijen Geldersch Landschap & Kasteelen, Natuurmonumenten en particuliere eigenaren.
 
Wat is een Icoonlandschap?
Icoonlandschappen zijn gebieden met een bijzondere landschappelijke schoonheid en gaafheid. Deze unieke stukjes cultuurlandschap laten door hun rijke cultuurhistorie zien hoe de geschiedenis van het Nederlandse landschap levend gehouden kan worden. Verschillende partijen zetten zich ervoor in deze gebieden niet alleen te behouden maar ook verder te ontwikkelen. Bovendien zijn Icoonlandschappen ecologisch waardevol omdat er tal van bijzondere planten- en dierensoorten voorkomen.
 
De Vereniging Nederlands Cultuurlandschap, die de lat hoog legt bij de keuze voor de Icoonlandschappen, laat door de aanwijzing zien dat er in Nederland nog bijzonder gave landschappen bestaan, die meer waardering en bescherming verdienen om voor de toekomst bewaard te blijven. Tevens kan het predicaat beschouwd worden als een blijk van waardering voor de mensen die bij het gebied betrokken zijn. Er is geen geldprijs of andere consequentie aan de benoeming verbonden.
 
Over Staverden & Leuvenum
Staverden staat bekend om haar gelijknamige kasteel en de karakteristieke witte pauwen die er al eeuwen gehouden worden. Destijds om met hun veren de helm van de hertog van Gelre te versieren, maar ook omdat het kasteel en landgoed zouden vergaan en in armoede zouden vallen als de pauwen ooit niet meer op het landgoed waren. Maar goed dus dat ze er nog zijn!
 
Leuvenum kent een aantal van de gaafste en oudste landbouwenclaves van Nederland, die waarschijnlijk dateren uit de tijd van Karel de Grote. Deze agrarische gebieden, omsloten door bos en heide, bieden een waardevol rijke bodem en bodemleven op de doorgaans schrale grond op de Veluwe.
 
De buurtschappen Staverden en Leuvenum vormen samen een bijzonder fraai aaneengesloten gebied, dat rijk is aan landschappelijke schoonheid. Naast vele houtwallen komen er ook beken, eeuwenoude akkertjes, hooilandjes vol bloemen, beukenlanen en blauwgraslanden voor.
 
Veel diersoorten profiteren alleen al van de voedselrijke landbouwenclaves, maar ook de zeldzame beekprik laat zich zien in de glasheldere beekjes die het landschap doorsnijden. Groene varenpluimen sieren de houtwallen langs de oevers, overhangende vlierstruiken barsten van de bessen en sprookjesachtige elfenbankjes prijken op de met mos overtrokken boomstronken.
 
Het grootste deel van Staverden en Leuvenum is in handen van Geldersch Landschap & Kasteelen, Natuurmonumenten en particuliere eigenaren. Samen met de boeren die de gronden pachten, zorgen zij voor het behoud van dit bijzondere gebied.
 
Over de Vereniging Nederlands Cultuurlandschap
De VNC zet zich in voor herstel en behoud van het cultuurlandschap in Nederland, onder andere door aanleg en onderhoud van landschapselementen zoals heggen, houtwallen en struweelhagen. Ook reikt de vereniging jaarlijkse stimuleringsprijzen uit in de vorm van de Gouden Mispel voor uitzonderlijke inzet voor het cultuurlandschap en de Gouden Zwaluw voor bijzondere bevordering van natuur in het stedelijk gebied. Sinds 2018 benoemt de VNC ook Icoonlandschappen. Het werk van de VNC wordt mede mogelijk gemaakt door een structurele bijdrage van de Postcode Loterij.

Kerkje Staverden
Afbeelding Vereniging Nederlands Cultuurlandschap