Start fietsenkeuring in Hierden en Harderwijk

Maandag 25 oktober neemt de basisschool Willem Alexander de aftrap. De teams met deskundige vrijwilligers van VVN afdeling Harderwijk bezoeken in twee weken de meeste Harderwijkse scholen. Maar liefst 2500 fietsen van de leerlingen ondergaan een controle.

"Werken jouw remmen, doet jouw bel het, laat eens zien of de voor,- en achterlichten werken? Ben je goed zichtbaar in het donker, val je op? Heeft jouw fiets reflectoren in de wielen, zitten alle onderdelen goed vast? 

Alle punten van de VVN-checklijst komen bij elke fiets aan de beurt. Pas als alles goed is ontvangt de leerling opgelucht de felbegeerde OK-sticker.
 
In vorige jaren is 70 procent van de fietsen goedgekeurd. De grote tegenvaller tijdens de keuring is vaak de voor-, of achterlamp, die toch niet blijkt te werken. "Tja, mijn broer zou de batterij vervangen maar had geen tijd" is de dan veelgehoorde opmerking. De leerlingen on ook hun ouders zijn verantwoordelijk voor een veilige fiets. Veilig, want behalve de verlichting zijn ook de remmen, de bel of de reflectoren belangrijk. De leerlingen moeten in het duister opvallen in het verkeer. Helaas is er vaak een fietsenkeuring voor nodig om de ouders en leerlingen hierop attent te maken.
 
Vooral fietsers, jongeren, ouderen en nieuwe Nederlanders zijn erg kwetsbaar in het verkeer. In het donker en tijdens mist en neerslag vallen slecht verlichte fietsen nauwelijks op.  Daarom organiseert onze afdeling VVN in het najaar deze fietsenkeuring. Bovendien kunnen de scholen een lespakket opvragen over opvallen in het verkeer, het benoemen en controleren van de controle-onderdelen en het zelf repareren van de fiets.
 
Op vrijdagmiddag 29 oktober kunnen de leerlingen terecht bij hun fietsenmaker, die kleine reparaties gratis zullen doen aan hun fietsen. Zo kan iedereen weer veilig over straat.

Op woensdag 10 november overhandigt de wethouder een beker aan de school die de meeste progressie heeft gemaakt.