Stadsmuseum Harderwijk schenkt stad 10 bronzen kunstwerken

Door Harry Schipper – De Stichting Stadsmuseum Harderwijk schenkt tien bronzen kunstobjecten aan de gemeente Harderwijk.

Harderwijk krijgt de kunstobjecten, omdat ze om juridische redenen anders niet in de openbare ruimte kunnen worden geplaatst

De kunstobjecten waar het om draait maken deel uit van het verhaal van Harderwijk als ‘stad van passanten’ dat het Stadsmuseum straks wil uitdragen om meer mensen te interesseren voor de geschiedenis van Harderwijk. Ze moeten ook meer bezoekers naar het Stadsmuseum trekken.

De bronzen objecten, in totaal twaalf, komen op vooral plekken in de binnenstad waar een mooi en interessant verhaal over de geschiedenis van de stad valt te vertellen.

De gemeente krijgt de objecten overigens ‘maar’ voor een periode van vijftien jaar in eigendom. Die periode kan worden verlengd, maar ook ingekort, naar gelang ze nog relevant zijn. Na afloop van die periode worden ze uit de openbare ruimte verwijderd en komen de objecten weer in het bezit van het Stadsmuseum. Tot die tijd draagt de gemeente zorg voor het onderhoud aan de bronzen kunstobjecten.  Schenking van de objecten bleek juridisch gezien praktischer dan het verhuren ervan of het in gebruik geven.