St Jansdal sluit 2019 na overname Lelystad af met een klein positief resultaat; coronacrisis belemmert de verdere uitbouw van zorg in Flevoland

Ziekenhuis St Jansdal heeft het jaar 2019 afgesloten met een positief resultaat van EUR 0,7 miljoen. Dit is EUR 1,7 miljoen lager dan het resultaat over 2018. Het lagere resultaat over 2019 komt door de overname van de ziekenhuiszorg in Flevoland. Er is in 2019 voor EUR 4,5 miljoen aan kosten gemaakt om de zorg in Flevoland te continueren.

Zonder deze en andere incidentele effecten komt het resultaat over 2019 uit op EUR 3,0 miljoen (2018: EUR 7,2 miljoen).

De verslechtering is het gevolg van het eerst in personeel en materieel moeten opschalen om de zorg in Flevoland over te kunnen nemen en daarna pas kunnen realiseren van productie en omzet. De efficiënte inzet van de beschikbare capaciteit was in 2019 nog niet op het gewenste niveau.
 
Arend Jan Poelarends, lid Raad van Bestuur: “In 2020 hadden we deze opbouw en efficiencyslag volop verder willen doorzetten. De coronacrisis dwong ons echter in maart 2020 om onze prioriteiten volledig te verleggen. In plaats van het verder opbouwen van de zorg heeft het ziekenhuis in het eerste kwartaal de electieve zorg bijna volledig moeten afschalen.”

Het aantal polibezoeken is met meer dan 50% gedaald. Verder zijn er veel minder operaties en andere onderzoeken gedaan dan gepland.  Poelarends: “De financiële consequenties van de coronacrisis voor St Jansdal zijn groot. Wij wachten op landelijke afspraken om de omzetdaling van meer dan 20 miljoen euro en de extra kosten die zijn gemaakt op te vangen. Verzekeraars hebben al toegezegd met steunmaatregelen te komen. Wij gaan er vanuit dat die toereikend zijn en dat daardoor de continuïteit van het ziekenhuis niet in gevaar komt.”
 
St Jansdal rekent er op dat de verder uitbouw van zorg in de loop van 2020 weer kan worden opgepakt. Poelarends: “Met steun van de zorgverzekeraars hebben wij in 2019 de zorg in Lelystad overgenomen, dan laten ze ons nu vast niet aan ons lot over”.