Sporthuldiging 2023: negen Sportpenningen en twee Bijzondere sportprestaties

Door Marco Jansen - Een traditie aan het begin van het nieuwe jaar is de sporthuldiging van de gemeente Harderwijk van bijzondere sportprestaties over het voorgaande jaar. De Sporthuldiging 2023 was woensdag 31 januari in een volle raadzaal, waarbij negen sporters de Harderwijkse Sportpenning kregen en er ook verkiezingen waren voor de titel Bijzondere Sportprestatie.

Esther Rozeboom presenteerde de Sporthuldiging samen met wethouder Sport (en spel) Marcel Companjen

De laatste noemde het belang van sport. “Harderwijk wil graag dat er veel gesport en bewogen wordt. Voetbal, basketbal, tafeltennis; je kunt het niet zo gek bedenken of het is hier in Harderwijk. De sporthuldiging laat mooi de breedte van de sport zien.” De wethouder is dan ook trots op de aanwezige sporters. “Er is veel zweet aan deze prestaties vooraf gegaan. En ook al sta je hier nu niet, dan geeft dat motivatie om te zorgen dat je er volgende keer wel bij bent. Maar het moet wel leuk blijven.”
 
De sporters werden in blokjes van drie naar voren gehaald. Als eerste waren dat de jongeren Eline Duiker, Jenna van Tongeren en Floor Hogenhout. Eline Duiker (15) is eerste geworden op het open NK Karate in Zwolle, onderdeel kata – meisjes, 14-15 jaar (cadetten). Het was al het derde jaar op rij dat ze goud won. “Ik ben daar zeker trots op en dit jaar heb ik ‘goed gewonnen’.

Floor Hogenhout (17) heeft samen met haar partner het NK beachvolleybal in Hoek van Holland onder 21 gewonnen. “Het liep samen, de afstemming was goed”, vertelt Floor, die ook derde is geworden op het toernooi in Bilthoven voor West-Europese landen onder 19 jaar. In de zomer is dit leuk om te doen, in de winter trainen we door in Den Haag in een binnenhal.” Floor woont 2,5 dag in de week in Den Haag en de rest van de week in Harderwijk.

Jenna van Tongeren (17) werd in Apeldoorn in twee dagen drie keer Nederlands kampioen baanwielrennen junior bij de afvalkoers, scretch en puntenkoers. “Ik wilde dit in de winter naast het wegwielrennen doen en dat bleek een goede keuze. De scratch – 30 ronden van start tot finish en dan als eerste over de lijn komen – had ik het minst verwacht.”
 
NK Masters
Kevin van de Wassenberg (36) won drie medailles op het N masters atletiek 35+ in Harderwijk bij hoogspringen, hink-stap-sprong en verspringen. Hij traint al vanaf zijn jeugd bij Athlos de meerkamp en tot zijn 16e alle onderdelen. Vanaf zijn 20ste is springen zijn specialiteit. “De combinatie snelheid en kracht is goed bij mij. De voorwaartse snelheid wordt iets minder waardoor zes meter bij verspringen een behoorlijke afstand is om te overbruggen. Ik ben trots dat ik dit op 36-jarige leeftijd nog steeds presteer, want dit zijn ook prestaties voor een 20-jarige.”

Sporthuldiging Harderwijk 2024

Clubgenoot Monique Jansen (45) werd Nederlands kampioen gewichtwerpen, discuswerpen en kogelstoten bij de masters. Zij heeft met haar sport de Olympische Spelen bereikt en brengt haar ervaring nu ook als trainster over.

Vera Voorbach (47) won goud bij het paralympisch wedstrijdzeilen in een eenpersoons boot op het WK Hansa in Portimao (Portugal) categorie Loiberty servo en brons bij het onderdeel liberty. Bijzonder is dat zij dit doet in een veld met mensen met en zonder handicap door elkaar heen. ,,Zeilen is een ervaringsport, je moet het jaren doen en de omstandigheden goed in kunnen schatten en met de wind een zo kort mogelijk baan varen. De boot kan niet omslaan omdat er veel lood onder hangt.” Companjen is één keer mee geweest met zeilen en noemt dit ‘indrukwekkend en buitengewoon knap’.
 
Medaillekanon
Paralympisch zwemster Lisa Kruger (23) haalde in 2023 liefst 13 medailles binnen op het Open NK korte baan in Den Haag (zes keer goud), het NK lang bad in Amersfoort (drie keer goud), het WK parazwemmen in Manchester (vier keer zilver). Ook plaatste zij zich afgelopen jaar voor de Paralympische spelen in Parijs en zwom twee keer een wereldrecord. Ze heeft tien zwemtrainingen per week, vertelt moeder Natasja en inmiddels 157 medailles op NK’s in de prijzenkast. Natasja is trots op al het talent dat ieder jaar weer gehuldigd wordt en roept op om daar vooral van te genieten.
 
Lisanne Borren (29) heeft goud gewonnen op het NK Sup in Almere bij de technische race. Zij supt in Harderwijk bij Sup & Go en beoefent dit nu drie jaar, op de opblaasbare variant van de sup. ’s Winters staat ze een keer per week op de sup, in de zomer twee keer in de week. ,,Je levert zelf een prestatie en ook met elkaar, het is een gezellige groep.”
 
Skye Morssinkhof (20) won individueel brons op het EK springen in Gorla Minore (Italië)voor Young Riders met G-Vingino Blue ,,Je moet niet alleen jezelf trainen, maar ook je paard. De connectie is belangrijk.” Skye moest nog dezelfde avond naar Spanje waar ze een wedstrijd heeft.
 
Bijzondere sportprestaties
Na een show freestyle basketbal van Galdino Haimé waarbij ook de wethouder, speler van VVOG JO14 en De Mezen JO16 mogen spinnen met een bal, volgt het spannendste deel van de avond: de uitreiking Bijzondere sportprestatie. De nominaties zijn beoordeeld door profvoetballer Bram van Polen, beleidsmedewerker sport Dinie Kolk en wethouder Marcel Companjen.

Juryvoorzitter Marcel Companjen opent de gouden enveloppen en maakt samen met kinderwethouder Tom bekend dat Roeiploeg Harderwijk winnaar is in de categorie maatschappelijk en De Mezen JO16-1 in de categorie sportief. Zij krijgen beide een medaille en een cheque van 250 euro. 

Sportprestaties Harderwijk 2024
 
Roeiploeg Harderwijk gaat sinds april 2023 elke donderdag het water op om mensen met maatschappelijke en mentale problemen in beweging te krijgen. De deelnemers zijn afkomstig van Veld42 en Iriszorg. Het geeft hun veel voldoening als ze het rondje naar Knarland hebben gevaren. Geertje de Roo neemt de prijzen in ontvangst.

De Mezen JO16-1, getraind door Robin Bunt, is kampioen geworden in de landelijke subtopklasse onder 16 op het veld met maar één verliespartij en in de zaal zelfs kampioen in de landelijke subtopklasse onder 18 jaar. De aanvoerder krijgt de cheque en de bokaal.

Roeiploeg Sporthuldiging Harderwijk 2024
 
Maatschappelijk belang

“Ik vond het weer geweldig, al die mensen die hier zitten omdat ze mooie prestaties hebben geleverd, zowel sportief als maatschappelijk. We willen als gemeente graag een boost geven aan sport en bewegen, ieder op zijn eigen niveau. Sport verbroedert, je feliciteert elkaar na de strijd, trekt als team op, bent met elkaar een vereniging en gezellig samen”, zegt de wethouder over het maatschappelijke belang van sport.
De gemeente heeft een maatschappelijk initiatief gehonoreerd van Rebound’73-voorzitter Bauke Keulen: in het voorjaar wordt er een vrij toegankelijk 3x3 basketbalveldje gerealiseerd bij het skeelerpark aan de Parkweg.

Sporthuldiging Harderwijk 2024
(Foto's Gemeente Harderwijk)