Spectaculaire daling ongevallen in Harderwijk

Door Harry Schipper – Het aantal verkeersongevallen is in Harderwijk in zes jaar tijd met twintig procent gedaald.

Het aantal verkeersongevallen met letsel nam in Harderwijk zelfs af met 37 procent. Opmerkelijk, omdat in heel Nederland dat percentage juist met zes procent is gestegen

De gemeente Harderwijk valt sowieso in positieve zin op als het om ongevallencijfers gaat in vergelijking met zowel de regio, als provincie en dus ook landelijk.

Gemeentelijk verkeersdeskundige Willem van Blijderveen constateert wel dat fietsers in ‘fietsstad Harderwijk’ nog altijd het vaakst betrokken zijn bij een verkeersongeval. Toch daalde het aantal ongevallen waarbij fietsers betrokken zijn met 17 procent en daalde het ongevallental waarbij een fietser ernstig letsel opliep en naar het ziekenhuis moest worden gebracht in de afgelopen vier jaar zelfs met 31 procentpunten.

De dalende trend in het aantal ongevallen zou wel eens te maken kunnen hebben met de uitvoering van het gemeentelijk verkeersveiligheidsplan van de afgelopen zes jaar. In dat plan zijn in samenspraak met de inwoners van Harderwijk 106 verkeersonveilige situaties in kaart gebracht. Maar liefst 99 daarvan zijn inmiddels aangepakt door de gemeente. De overige zeven krijgen voorrang in een nieuwe versie van het Verkeersveiligheidsplan, beloofde verkeerswethouder Jeroen de Jong.

Dat de gemeentelijke aanpak lijkt te werken, blijkt ook uit de verschillen tussen de cijfers in de hele gemeente, inclusief de provinciale wegen en snelweg en de cijfers van enkel gemeentelijke wegen, dus díe plekken waar de gemeente als wegbeheerder kon inzetten op verbetering. Het ongevallencijfer blijkt dan niet met twintig, maar zelfs met 29 procent te zijn gedaald.