Smeepoortenbrink omgetoverd tot een grasveldje vol bloemen

Door Harry Schipper – Aanvankelijk onbekenden hebben zondag de ‘middenstip’ van de Smeepoortenbrink omgetoverd tot een grasveld vol bloemen.

“Het is een prachtig voorbeeld van guerrilla-kunst”, licht brinkbewoonster Godelieve Vrijhof-Sloot de zee van gehaakte bloemen toe, “een voorbode van de lente”.

Bloemenzee Smeepoortenbrink Harderwijk

Zij en nog ruim twintig bewoners van de brink hebben samen met vrijwilligers van het aangrenzende Stadsmuseum Harderwijk de afgelopen weken de bloemen gehaakt, waarna ze zondag een flink deel van de dag bezig zijn geweest om de bloemen stuk voor stuk op een kunstgrasveldje vast te lijmen.

Ook Stadsmuseumdirecteur Corien van der Meulen, die eveneens aan dit gezellige pleintje van Harderwijk woont, is duidelijk in haar sas met het vrolijke bloementapijt waar ze nu op uit kijkt. “Ludiek, overrompelend leuk en vooral aanstekelijk vrolijk makend!”, reageert ze spontaan. Ze roept iedereen op: “Kom gauw kijken, zolang de bloemen bloeien op de Smeepoortenbrink”.

Godelieve Vrijhof is bij velen bekend van het EO-televisieprogramma ‘Typisch Harderwijk’ dat vorig jaar werd uitgezonden en waarin ze zichzelf speelde in de aanloop naar een middeleeuwse kermis samen met leden van Levende Historie Harderwijk. Ze legt uit dat ‘guerrilla-kunst’ een soort tijdelijke street-art is. “Daarbij wordt de openbare ruimte als uit het niets versierd door anonieme kunstenaars”.

“We hebben een prachtig bloembed gemaakt van meer dan tweeduizend gehaakte bloemen. Het ligt daar nu gewoon mooi te zijn”. Volgens Vrijhof zijn de brinkbewoners en museumvrijwilligers meer dan vier weken mee druk geweest met het haken van de bloemen. “Passanten vragen geregeld of het iets te maken heeft met de oorlog die nu gaande is in Oekraïne. Maar dat is niet zo. We willen de mensen die hier over de brink lopen gewoon een blij gevoel geven. De winter is bijna voorbij. Die sombere tijd heeft lang genoeg geduurd. Dit is een voorbode van de lente. We vieren zo het leven, door iets moois te maken en waar iedereen blij van wordt”, aldus Vrijhof.

Vorige week haalde zij ook al het nieuws als een van de initiatiefnemers voor de herbouw van de Luttekepoort. De plannen daarvoor werden afgelopen week gepresenteerd. Ze heeft zelf een klein winkeltje annex ateliertje aan de Smeepoortenbrink, waar ze haar zelfgemaakte mechanische kunst ten toon stelt. “Allemaal mechaniekjes, die ik weer tot leven wek. Hoe leuk is dat!”

Museumdirecteur Van der Meulen hoopt dat veel mensen niet alleen komen kijken naar de tijdelijke bloemenzee op de Smeepoortenbrink, maar dat ze meteen even naar binnen lopen bij het Stadsmuseum. “Daar is nog veel meer inspirerende kunst  te zien”. Naast een vaste tentoonstelling waarin ‘pensiongasten’ vertellen over de kleurrijke geschiedenis van Harderwijk, is daar sinds afgelopen week een overzichtstentoonstelling te zien met het veelzijdige werk van Harmen Meurs (Wageningen, 1891 – Speuld, 1964).


Bloemenzee Smeepoortenbrink Harderwijk
(Foto's Stadsmuseum Harderwijk)