Sloop voor beeldbepalende Harderwijkse asfaltcentrale

Door Harry Schipper – De torenhoge Asfaltcentrale Harderwijk, bij de meeste Harderwijkers beter bekend als de Bruil Asfaltcentrale, wordt gesloopt.

De asfaltcentrale is medio vorig jaar al buiten gebruik gesteld, omdat er in Nederland sprake is van overproductie van asfalt. Het hele terrein met kantoren en de centrale staat sindsdien te koop op Funda. Vraagprijs: tien miljoen euro

De asfaltcentrale stond tot 2013 nog aan de kop van de Havendam, maar moest plaatsmaken voor woningbouw in het Waterfront en verhuisde daarom naar de Daltonstraat 33 op industrieterrein Lorentz.

De centrale, die een capaciteit heeft van 750 duizend ton asfalt per jaar, draaide vorig jaar maar een fractie van die hoeveelheid, naar zeggen zo’n tienduizend ton. Eigenaar KWS Infra, onderdeel van Volkel Wessels, besloot daarom de centrale in Harderwijk buiten gebruik te stellen en de enorme installatie te ontmantelen. De rest van het bedrijf in Harderwijk staat sindsdien te koop.

KWS heeft in Nederland nog negen andere asfaltcentrales. Het in Harderwijk werkzame personeel is bij andere onderdelen van KWS ondergebracht.

Asfaltcentrale Harderwijk