Sloop Uitgaanscentrum Harders Plaza eindelijk van start

Door Harry Schipper – Partycentrum, discotheek, fitnesscentrum en Indoor Karting & Racing Centre: Uitgaanscentrum Harders Plaza gaat nu toch echt keihard tegen de vlakte om plaats te maken voor een ‘retailcentrum’ met ‘periferische detailhandel’ en horeca. En minstens één supermarkt: Dirk van de Broek.

Deze week zijn de slopers van het Boverhoff Sloopwerken gestart met het ontmantelen van de enorme hal die decennialang de oostelijke entree van Harderwijk ontsierde.

Vorige week gingen de slopers eerst binnen in de hal aan het ‘strippen’, zo meldt projectleider Paul Sterken. Over tien weken moet de klus zijn geklaard en gaat Pleijsier Bouw uit Genemuiden het nieuwe centrum bouwen. De bouwers hergebruiken daarbij een aantal van de enorme houten binten die de oude hal overkappen. De binten worden daarvoor wel eerst een meter of acht ingekort.

Het Heerdese sloopbedrijf is vertrouwd met dit soort sloopklussen. Recentelijk nog vielen ziekenhuizen Rijnstaate in Arnhem en de Weezenlanden in Zwolle ten prooi aan hun sloophamers en ook in de Apeldoornse Americahal zijn de slopers van Boverhoff momenteel actief.
Van buiten lelijk; Harders Plaza maakte sinds de opening van megadiscotheek in 2008 naam en faam en stond jarenlang bekend als één van de allermooiste – en ‘vetste’ – discotheken van heel Nederland. Dat mocht ook wel, want aan het interieur van de hal was voor zo’n 5,5 miljoen euro vertimmerd.

Aanvankelijk was het de bedoeling dat Harders Plaza al in 2016 gesloopt zou worden om plaats te maken voor het retailcentrum.

De Nijkerkse projectontwikkelaar Borghese, die de hal en de grond in 2015 overnam van de Harderwijkse eigenaar Henk van den Berg, stelde de bouw van het retailcentrum echter herhaaldelijk uit. Naar verluidt omdat Borghese moeite had om huurders te vinden. Mies Architecten uit Ede, verantwoordelijk voor het ontwerp van het centrum, moest tussentijds het totale winkeloppervlak terugbrengen naar 15.000 vierkante meter. De afgelopen jaren voerde Borghese gesprekken met een aantal geïnteresseerde partijen. Namen die niet bekend werden gemaakt, maar op dit moment nog circuleren zijn, behalve supermarkt Dirk van de Broek, bouwmarkt Praxis aan de Verkeersweg, meubelzaak Leen Bakker aan de Lorentzstraat en een tweede supermarkt: de Lidl aan de Ampèrestraat.

Op het terrein van Harders Plaza verrijzen ondertussen ook twee appartementengebouwen van elk vier bouwlagen. Het ene, Boszicht, dat 63 appartementen telt, is inmiddels opgeleverd. De meeste appartementen zijn zelfs al in gebruik genomen. Het andere gebouw dat Havenspoor als naam heeft gekregen, telt nog eens 45 appartementen en is vrijwel gereed.