Slachterijen in Nijkerk en Harderwijk zijn bang voor grote schade door slachtverbod tijdens offerfeest

Twee slachterijen in Nijkerk en Harderwijk mogen volgens de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) niet slachten tijdens het offerfeest. Vandaag was een kort geding van de slachterijen tegen de NVWA. 

De slachterijen eisen dat zij alsnog toestemmming krijgen om tijdens het offerfeest te slachten.

Slachthuizen moeten tijdens het offerfeest extra corona maatregelen nemen en vooraf een plan van aanpak indienen bij de NVWA. Bij acht slachterijen zijn de plannen afgewezen omdat ze niet of te laat zijn ingediend of gebreken vertoonden, zo meldt de Stentor

Vandaag gaf de advocaat van de slachterijen aan dat zij vrezen voor enorme economische schade als zij niet mogen slachten tijdens het offerfeest. De slachterij uit Nijkerk wil volgens het AD vrijdag en zaterdag achthonderd schapen per dag slachten. De slachterij uit Harderwijk wil duizend schapen per dag slachten.

Doel van het kort geding is om de slachterijen en de NVWA aan tafel te krijgen voor een gesprek over een goede samenwerking, zodat er vrijdag en zaterdag op een goede manier geslacht kan worden. De NVWA heeft hierop aangegeven niet in gesprek te willen.

Lees hier meer.

Update: Slachterijen Nijkerk en Harderwijk mogen open tijdens offerfeest

De slachterijen in Nijkerk en Harderwijk hebben het kortgeding gewonnen. De NVWA heeft het plan van aanpak van de slachterijen opnieuw moeten toetsen. Hieruit is gekomen dat de slachterijen alsnog tijdens het offerfeest mogen slachten.

(Foto: Pixabay)