Sietze de Vries geeft donderdag 16 juli 2e orgelconcert in Harderwijk

Op donderdag 16 juli geeft de bekende Groningse organist Sietze de Vries een orgelconcert op het Bätz-orgel van de Grote Kerk in Harderwijk.
 

Musiceren vanuit eigen creativiteit en innerlijke voorstelling. Dat is in het kort het credo van organist en kerkmusicus Sietze de Vries (1973).

Het improviseren als ambacht en dus leerbaar proces is daarbij het speerpunt. Het historische orgelbezit van met name de provincie Groningen vormt daarbij een onuitputtelijke inspiratiebron.

De Vries ontving zijn eerste orgellessen bij Jaap Nieuwenhuijse in Gouda. Aan het Stedelijk Conservatorium in Groningen studeerde hij bij o.a. Jan Jongepier en Wim van Beek. Uiteindelijk behaalde hij het diploma Uitvoerend Musicus bij Jos van der Kooy aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Hij behaalde vele prijzen op orgelconcoursen, waaronder het Haarlems Improvisatie-concours. Als improvisator heeft hij een grote naam opgebouwd. Sietze de Vries is als organist verbonden aan de Geref. Kerken in Zuidhorn en Ommen. Sinds kort is hij artistiek leider van het Orgel Educatie Centrum Groningen.
 
In Harderwijk speelt hij een programma dat deels bestaat uit werken van oude componisten. Zo speelt hij van de Zuid-Duitse componist Georg Muffat een tweetal werken, waaronder de Passacaglia, één van zijn bekendste composities. Een totaal ander werk, waarbij het orgel weer op allerlei andere wijzen is te horen is de Suite van Jean Guilain, waarin solostemmen prachtig uitkomen. Sietze de Vries staat bekend als één van de beste improvisatoren in Nederland en het is dan ook logisch dat hij zijn concert besluit met een uitgebreide improvisatie over een thema, dat nu nog niet bekend is.
 
Meer informatie is te vinden op www.harderwijk-orgel.nl
 
Het concert in de Grote Kerk begint om 20.15 uur. Om 19.45 uur gaan de deuren van de kerk open. De toegangsprijs bedraagt € 7,50 (65+: € 6,-). Voor de prijs van € 1,- is een programmaboekje met toelichtingen bij alle concerten te verkrijgen. Parkeren is mogelijk op het Kerkplein.