Seniorenwoningen Oostermheenweg op z’n vroegst over een jaar in de verkoop

Dat er seniorenwoningen gaan komen aan de Oostermheenweg in Hierden is inmiddels zeker, maar wanneer precies, dat is nog onduidelijk. “Het bestemmingsplan is net deze week ter inzage gelegd. Omwonenden hebben zes weken de tijd om zienswijzen in te dienen."

Afhankelijk van het aantal bezwaren, is het bestemmingsplan met zes of zeven maanden definitief”, zegt Henk Timmer, van bouwbedrijf Timmer uit Putten.
Timmer is de initiatiefnemer van de nieuwbouw en eigenaar van het perceel waarop gebouwd gaat worden, het stuk grond tegenover de brandweerkazerne. Pas als het bestemmingsplan definitief is, kan er een bouwvergunning worden aangevraagd. “De woningen gaat op z’n vroegst over een jaar in de verkoop”, aldus Timmer.

Dat er grote behoefte is aan meer seniorenwoningen in Hierden is al een jaar of twee duidelijk. Lubbert van den Berg heeft die nood aan wethouder Jeroen de Jong kenbaar gemaakt. “Er kwam twee jaar geleden een seniorenwoning vrij, bij de kerk. Daar hadden 115 mensen op gereageerd. Dat heb ik aan de wethouder laten weten, die kort daarna een enquête heeft gehouden onder Hierdense senioren. Uit die enquête bleek dat er tweehonderd ouderen op korte termijn wilden verhuizen naar een seniorenwoning en tien wilden er graag per direct over.”

Van den Berg, zelf 71, ziet dat Hierden krimpt en vergrijst.

“Ik las in de kerkbode dat er alleen deze maand al vijf mensen negentig of ouder zijn geworden.” Er is in Hierden al twintig jaar geen nieuwe seniorenwoning gebouwd. Er is een enorme behoefte. Natuurlijk is Van den Berg ook een beetje voor zichzelf aan het pleiten. “Ik ben 71, als ik moet verhuizen, wil ik heel graag in Hierden blijven, net als zovelen met mij.”

Tijdens het vaststellen van de Woonvisie, dit voorjaar, kwam de VVD met een amendement.

Er moesten vooral huizen worden gebouwd met een verkoopprijs van 130.000-140.000 euro. Timmer zegt nu al dat die prijs met deze seniorenwoningen niet haalbaar is. “Zelfs niet als we de grond hadden gekregen. De bouwprijzen zijn enorm gestegen.” De seniorenwoningen die hij gaat bouwen, zijn rolstoeltoegankelijk, wat betekent dat alle kamers ruim opgezet moeten worden. “Voor 130.000 euro heb je een inloopkast, een hokje, met een woon-, slaap- en badkamer ineen. Die gaan we niet bouwen.”

Het ontwerpbestemmingsplan Hierden Dorp- Oostermheenweg ligt de komende zes weken nog ter inzage in de stadswinkel van het stadhuis.