Scouting Harderwijk wil nieuwe accommodaties bouwen

Door Petronella Polinder - Vijfhonderdduizend euro, dat is wat de Harderwijkse scoutingverenigingen willen investeren in nieuwe accommodaties. 

Niet alleen voor hun eigen leden, ook voor toeristisch Harderwijk. Een derde van dat bedrag kunnen ze zelf bijdragen. De rest hopen de verenigingen van de gemeente te krijgen.

Wethouder Jeroen de Jong daagde de Harderwijkse scoutingverenigingen, Ragay Redoz en de Verbraak Margrietgroep, twee jaar geleden uit een plan te maken dat niet alleen de scoutingverenigingen zou helpen, maar ook Harderwijk als toeristische trekpleister op de kaart zou  zetten. Ze namen de uitdaging aan en zaterdagmiddag presenteerden ze hun plannen aan de wethouder, tijdens de open dag.

"Scouting is geen sportvereniging. We zijn een maatschappelijke organisatie die gebruik maakt van sport en spel en bestaat van de verhuur van onze gebouwen. Die verhuur kan beter. De accommodaties kunnen mooier, zodat ze aantrekkelijker zijn voor toeristen. We willen het duurzaam, onderhoud en beheer willen we bijvoorbeeld laten doen door mensen met een beperking", zegt Cees Versluis van Ragay Redoz. De lasten van de exploitatie willen de verenigingen zelf dragen. "Door veel meer te verhuren dan we nu doen. Tot zo'n twaalfduizend overnachtingen op jaarbasis." Alleen het bouwen van al die accommodaties. "Daar hebben we hulp bij nodig", aldus Versluis.

Vijfhonderdduizend euro, dat kosten de plannen. Die plannen behelsen meerdere accommodaties. "We hopen dat de gemeente tweederde van het totaal wil bijdragen. Daarna hoeven we niets meer. De exploitatie dragen we zelf en ook subsidies hoeven we niet." Jeroen de Jong laat weten dat het college van burgemeester en wethouders positief tegenover de plannen staat. "Wij zijn enthousiast en wij steunen jullie initiatief. Maar het is natuurlijk niet aan ons, de gemeenteraad heeft hierover het laatste woord." De Jong heeft wel vertrouwen in een positief geluid. "Ik denk dat ze het maatschappelijk belang van deze scoutingverenigingen voor Harderwijk inzien."

De gemeenteraad vergadert donderdag 1 juni over het voorstel. Het definitieve ja of nee volgt drie weken later, op 22 juni. 

Harderwijkse Zaken

Adresgegevens

Brouwersbosweg 1
3849 NG Hierden

Telefoon

T. 06-53190013

Openingstijden

Ma 08.00 - 17.00 uur
Di 08.00 - 17.00 uur
Wo 08.00 - 17.00 uur
Do 08.00 - 17.00 uur
Vr 08.00 - 17.00 uur
Za Gesloten
Zo Gesloten
Meer info