Science Café Harderwijk De zoektocht naar alternatieve energiebronnen

Op donderdag 21 februari geeft Professor dr. Marco de Baar uitleg over methoden om kerntechnologie te gebruiken als energiebron.

De hoogleraar Control Systems Technology aan de Universiteit Eindhoven werkt op de grenzen van natuurkunde en regeltechniek. In de Franse plaats Cadarache is hij samen met specialisten van de hele wereld bezig om te onderzoeken hoe fusie als energiebron ingezet kan worden.

Technologische haalbaarheid
In een interview vertelde Professor dr. Marco de Baar dat hij zichzelf ziet als een wetenschapper die wil helpen om energieproblemen op te lossen. “Toevallig ben ik dan iemand die aan kernfusies werkt. In het programma ITER hebben partners over de hele wereld hun krachten gebundeld om de technologische haalbaarheid van fusie als schone energiebron aan te tonen.”
 
Europese energiemix
Over zeven jaar verwacht het gigantische kernfusie-experiment ITER de eerste testen te verrichten. In het Science Café legt Marco de Baar uit wat kernfusie precies is en onder welke condities die kan plaatsvinden. Hij gaat ook in op de vraag hoe lang het mogelijk zal duren voordat kernfusie een bijdrage kan leveren aan de Europese energiemix.
 
Gratis toegang
Het Science Café vindt plaats in Brasserie ‘De Bank’, Smeepoortstraat 1 in Harderwijk. De presentatie is in handen van Jan Douwe Kroeske. Science Café Harderwijk is gratis toegankelijk. De avond begint om zeven uur met live muziek van ToetSweet.