Science Café Harderwijk Repareren van genen

Op donderdag 25 januari vertelt Prof. dr. John van der Oost in het Science Café over de toekomstige mogelijkheden om genetische afwijkingen te repareren.

John van der Oost is hoogleraar Moleculaire microbiologie en Biochemie bij Wageningen University & Research.

Al langer dan 25 jaar is hij internationaal toonaangevend in het onderzoek naar het erfelijk materiaal van bacteriën en andere micro-organismen.
 
Biologische oorlogsvoering
Alle organismen zijn verwikkeld in een strijd om het bestaan. Het is een biologische oorlogsvoering, soms relatief onschuldig, maar soms ook levensgevaarlijk. Net zoals wij last hebben van virussen, hebben bacteriën dat ook. In zijn wetenschappelijke carrière heeft microbioloog John van der Oost enkele sensationele onderzoeksresultaten behaald.
 
Ruim tien jaar geleden was hij met zijn groep de eerste die het mechanisme ophelderde achter een uniek ‘anti-virussysteem’ van bacteriën. Daardoor konden andere onderzoekers nieuw gereedschap ontwikkelen om, veel efficiënter dan voorheen, doelgericht genen te manipuleren.
 
Tweede afweersysteem
Recent ontrafelde John van der Oost een tweede bacterieel afweersysteem. Hierdoor werd de gereedschapskist voor genetische manipulatie nog verder uitgebreid. Een van de belangwekkende consequenties hiervan is de mogelijkheid om bepaalde genetische afwijkingen in menselijke cellen te repareren.
 
Gratis toegang
Het Science Café vindt plaats in Brasserie ‘De Bank’, Smeepoortstraat 1 in Harderwijk. De presentatie is in handen van Jan Douwe Kroeske. Science Café Harderwijk is gratis toegankelijk. De avond begint om zeven uur met live muziek van ToetSweet. Zie ook: www.sciencecafeharderwijk.nl