Science Café Harderwijk gaat over ‘Steeds slimmere robots’

In het Science Café op donderdag 23 maart geeft Professor dr. Robert Babuska uitleg over robots die steeds slimmer worden.

Robert Babuska is hoogleraar intelligente controle en robotica aan de Technische Universiteit Delft.

Als wetenschappelijk directeur van het Delftse Robotica Instituut houdt hij zich bezig met diverse typen robots. Hij is gespecialiseerd in lerende systemen en de voorspellende controle op die systemen.
 
Veelzijdige inzet
Robots worden al tientallen jaren ingezet in de maakindustrie en de agrarische sector. Denk bijvoorbeeld aan de robotarmen die auto’s in elkaar zetten en de melkrobots in de veeteelt. Recenter is de inzet van robots die diensten uitvoeren in de bewaking, de schoonmaak en de gezondheidszorg.
 
Kunstmatige intelligentie
De trend beweegt zich nu sterk naar robots die steeds slimmer worden omdat ze zelf kunnen leren. De mogelijkheden van kunstmatige intelligentie worden steeds groter. Ook vanwege snelle vorderingen op het gebied van vraag- en antwoordsystemen en het herkennen van spraak, beelden en patronen.
 
Mogelijke nadelen
Samen met andere wetenschappers vindt Robert Babuska dat de enorme mogelijkheden van kunstmatige intelligentie uitdagen om te onderzoeken hoe daar voordeel uit te behalen valt. Zonder de mogelijke nadelen uit het oog te verliezen.
 
Science Café Xtra
Tijdens de avond presenteren middelbare scholieren hun profielwerkstukken. Saskia ter Horst en Geertjan Stäb (CCNV) geven uitleg over algengroei en klimaatverandering. Een team van RSG heeft zich ook verdiept in een onderwerp dat zij zullen presenteren.
 
Gratis toegang
Het Science Café nodigt uit om eens te komen kijken. Voorkennis is niet nodig, nieuwsgierigheid is voldoende.
Het Science Café vindt plaats in Brasserie ‘De Bank’, Smeepoortstraat 1 in Harderwijk. De presentatie is in handen van Jan Douwe Kroeske. Science Café Harderwijk is gratis toegankelijk. De avond begint om zeven uur met live muziek van Gentle Rain. Om acht uur start de presentatie. Na de pauze - met opnieuw live muziek – krijgt iedereen alle ruimte om vragen te stellen en zich in de discussie over het onderwerp te mengen.

Zie ook: www.sciencecafeharderwijk.nl