Science Café Harderwijk De zichtbaarheid van zwaartekracht

Het Science Café organiseert boeiende avonden voor iedereen met belangstelling voor wetenschappelijke onderwerpen. 

Op donderdag 28 september  is weer de eerste avond van het seizoen 2017-2018 met Professor dr. Jo van den Brand als spreker. Hij geeft uitleg over de zichtbaarheid van zwaartekracht.

Al in 1915 voorspelde Einstein in zijn algemene relativiteitstheorie dat zwaartekrachtgolven rimpelingen in de ruimte-tijdstructuur veroorzaken. Het duurde echter een eeuw voordat deze rimpelingen zichtbaar gemaakt konden worden. Dat gebeurde op 14 september 2015 toen twee zwarte gaten samensmolten.
 
Enorme doorbraak
Dit eerste zichtbare bewijs van zwaartekrachtgolven wordt algemeen beschouwd als een enorme doorbraak in de natuurkunde. Professor Jo van den Brand speelt bij deze ontdekking een belangrijke rol. Met zijn team ontwikkelde hij de technieken om geavanceerde metingen mogelijk te maken en de analyses van de gegevens te verfijnen.
 
Pionier
De hoogleraar Natuurkunde aan de Vrije Universiteit van Amsterdam verricht als specialist van astrodeeltjesfysica onderzoek bij de afdeling ‘Zwaartekrachtgolven’ bij het Nationaal instituut voor subatomaire fysica (Nikhef)’. Hij geldt als pionier bij de detectie van de zichtbaarheid van zwaartekracht. Mede vanwege deze verdienste ontving Jo van den Brand de Physicaprijs 2017. In zijn lezing vertelt hij over de achtergronden van de revolutionaire ontdekking en over de gevolgen voor de inzichten in de Natuurkunde en de Sterrenkunde.
 
Nieuwsgierigheid
Het Science Café nodigt uit om mee te doen aan een ontspannen ontdekkingstocht langs wetenschappelijke onderwerpen. Elke vraag en iedere bijdrage aan een discussie zijn welkom. Voorkennis is niet nodig. Nieuwsgierigheid is voldoende.
 
Gratis toegang
Het Science Café vindt plaats in Brasserie ‘De Bank’, Smeepoortstraat 1 in Harderwijk. De presentatie is in handen van Jan Douwe Kroeske. Science Café Harderwijk is gratis toegankelijk. De avond begint om zeven uur met live muziek van KEEF. Zij spelen akoestische covers van onder meer Amy Winehouse, Golden Earring en Melissa Etheridge.

Om acht uur start Prof. dr. Jo van den Brand met zijn uitleg. Na de pauze - met opnieuw live muziek - krijgt iedereen alle ruimte om vragen te stellen en zich in de discussie over het onderwerp te mengen.
 
Sprekers
De sprekers voor het komende seizoen zijn inmiddels bekend. In november is Dr. Piet van den Hout de spreker over “trekvogels”. In januari behandelt Prof.dr. John van der Oost het “repareren van genen”en in maart komt Prof. dr.ir. Ellen  Kampman met het thema “voedsel en ziekten”.

Zie ook: www.sciencecafeharderwijk.nl