Schrijfmarathon Amnesty International

Op 10 december is het weer zover. Op honderden locaties in Nederland worden dan weer brieven geschreven aan mensen die onterecht gevangen zitten. 

We schrijven dan naar Albert Woodfox (VS), Zunar (Maleisië), Waleed Abu-Al Khair (Saudi Arabië), Leila en Arif Yunus (Azerbeidzjan), Phyoe Phyoe Aung (Myanmar = Birma) en Yecenia Armenta (Mexico). Wat hebben deze mensen misdaan? Niets dus: ze zitten onschuldig gevangen, gevangen vanwege een vreedzaam protest, vanwege fraude (lees: hun mening gegeven), wegens opruiing (lees: het tekenen van cartoons) enz.
 
Amnesty International is een organisatie die zich verzet tegen het arresteren, opsluiten en gevangen houden van mensen die alleen maar hun mening geven of volstrekt onschuldig of zonder enig bewijs worden vastgezet. Een van de manieren waarop we dat doen is het schrijven van gevangenen. En dat blijkt wel degelijk te helpen. Mensen krijgen een enorme kick van die belangstelling van elders van de wereld.
 
Ook in Harderwijk gaan we schrijven, of liever: kunt u komen schrijven. Wel 24 uur lang: van donderdag 10 december 10.00 uur tot vrijdag 11 december 10.00 uur. Alles is aanwezig: pen, papier, voorbeeldbrieven, koffie enz. Uiteraard hoeft u geen 24 uur te schrijven. We zijn al blij als u één (mag meer natuurlijk) brief schrijft.

We nodigen alle Harderwijkers en mensen uit buurgemeenten van harte uit om mee te doen.

Eén toezegging hebben we al binnen: de burgemeester van Harderwijk zal donderdagmorgen de eerste brief schrijven. En waar doen we dat? We zijn alle 24 uur paraat in de Oude Synagoge op de hoek van de Kleine Marktstraat en de Jodenkerksteeg. Wat zeker het vermelden waard is: Op het Chr. College Nassau Veluwe en op de Regionale Scholengemeenschap worden op en rond 10 december schrijfacties gehouden waar leerlingen op school brieven kunnen schrijven.