Gezondheidsrisico's van kunstgrasvelden in Harderwijk en Hierden

Vandaag zijn er in de media diverse berichten verschenen over de mogelijke gezondheidsrisico’s van het spelen op sportvelden met kunstgras ingestrooid met rubberkorrels.

Volgens deze berichten is niet goed onderzocht wat de gezondheidsrisico’s zijn van dit soort velden. Ook in Harderwijk en Hierden liggen op de gemeentelijke sportparken diverse kunstgrasvelden die in opdracht van de gemeente zijn aangelegd.

De VVD fractie is verrast over de berichtgeving in de media. Wij vernemen graag van het College van Burgemeester en Wethouders Harderwijk welke acties de gemeente gaat ondernemen n.a.v. deze informatie.

Vandaar de volgende vragen:
  • Is het college op de hoogte van de berichten die 5 oktober 2016 in de media zijn verschenen rondom de gezondheidsrisico’s van kunstgrasvelden? • Kan het college bevestigen dat de in Harderwijk en Hierden gelegen kunstgrasvelden bij onder meer MHC De Mezen, CKV Unitas/Perspectief, VV Hierden, VVOG en VV Zwart-Wit ‘63 en eventuele andere speelvelden/-veldjes ook voorzien zijn van rubbergranulaat en dus mogelijk gezondheidsrisico’s met zich meebrengen?
  • Hoe is het college van plan ontwikkelingen op dit gebied te volgen en eventueel tot actie over te gaan?
  • Recent heeft de gemeenteraad groen licht gegeven voor de herontwikkeling van het Sypel gebied met de sportparken waar MHC De Mezen en VV Zwart-Wit ‘63 hun thuishaven hebben. Op deze sportparken zijn diverse nieuwe kunstgrasvelden voorzien. Is aan te geven welke gevolgen de recente berichten zullen hebben voor de aanleg van deze velden?
  • Het is te voorzien dat de berichten in de media ongerustheid en vragen tot gevolg zullen hebben bij de sportverenigingen betrokkenen. 

Hoe gaat het college deze mensen informeren en hun vragen zo goed mogelijk beantwoorden?

Met vriendelijke groet, Namens de fractie van de VVD Harderwijk-Hierden Maarten van Panhuis Klaas uit de Bosch