Schoonebeeker schapen grazen

Door Petra Lievense - Als u op een zonnige dag besluit om met de fiets de omgeving te gaan verkennen, fiets dan eens van knooppunt 77 naar nr 85 over het Cyriasische veld of van knooppunt 50 naar punt 20 langs het Beekhuizerzand. 

Op het Beekhuizerzand of het Cyriasische veld loopt een herder met zijn schaapskudde. De kans is groot dat u deze prachtige kudde Schoonebeeker schapen tegenkomt.

Het Schoonebeeker schaap is het grootste Nederlandse heideschaapras. De kudde graast 's morgens en aan het einde van de middag en ligt tussendoor te herkauwen in een omheind terrein. Zowel de kudde met grazende als ook die met de rustende dieren zijn zeer fotogeniek, vergeet vooral  uw camera niet.

De schaapskudde bestaat uit Schoonebeeker ooien en lammeren, uit rammen, hamels, landgeiten en herdershonden. Een bonte verzameling, waarin ieder dier zijn functie heeft.

De beide natuurgebieden zijn schraal  en open. Kleine planten, grassen, bomen en struiken proberen op de zandgrond te groeien. Zouden alle planten blijven groeien, dan is de zandgrond snel overwoekerd door struiken, grassen en kleine bomen. De gemeente Harderwijk wil de gebieden open houden. Daarom heeft de  beheerder van de gemeente aan de schaapherder  gevraagd om dit gebied te grazen. Vooraf hebben de terreinbeheerder en de herder de beide terreinen onderzocht en hebben zij het begrazingsplan opgesteld. Welke planten mogen opgegeten worden en wat moet blijven staan. Sommige planten zijn geschikt voor de ooien en de lammetjes, de geiten hebben meer voorkeur voor struiken of kleine bomen. Zij knabbelen aan de boompjes en vreten ze op.

Elke terrein heeft zijn eigen aanpak nodig. De beheerder van de terreinen van Harderwijk vertrouwt op het vakmanschap van de herder. Hij weet dat deze schaapherder zijn jarenlange ervaring weet in te zetten om zowel de woekerende grassen te begrazen als om de zeldzame planten te laten staan.

"Het is gelukkig verboden om een huishond los te laten lopen in de beide terreinen. Als een hond kwaad wil en niet naar zijn baas luistert, zijn vooral de lammetjes de dupe, dat kun je wel begrijpen", aldus de herder Grinwis. Als je hem erom vraagt heeft hij voldoende 'dat-doet-ie-anders-nooit-verhalen'. Toch blijft hij vertrouwen op het gezonde verstand van de recreanten en hondenbezitters. 

Schaapherder Chris met zijn schapen op het Beekhuizerzand
Foto: Petra Lievense

Lees ook:
Traditionele schaapherder weer op pad met zijn kudde (video)