Scheiden? De regels voor je hypotheek worden soepeler

Na een scheiding zijn exen vaak gedwongen hun koophuis te verkopen. Maar nu is er goed nieuws voor mensen met een NHG-hypotheek.

Volgens cijfers van NHG is relatiebeëindiging de meest voorkomende reden om een woning te moeten verkopen. Om in de woning te kunnen blijven wonen, moet de ene partner de andere uitkopen en vaak is dat financieel niet haalbaar.

Hoe zit het met overwaarde als je gaat scheiden?
Als je in gemeenschap van goederen bent getrouwd en je gaat scheiden, moet de waarde van het huis worden verdeeld. Als één van de twee in het koophuis wil blijven wonen, moet diegene genoeg inkomen hebben om de woning over te nemen. In principe koop je het deel van de woning van je ex-partner. De betaling van de achterblijvende partner aan de vertrekkende partner wordt 'uitkopen' genoemd.

Op de huidige woningmarkt hebben veel woningen een flinke overwaarde. Het kan dus zomaar zijn dat je tienduizenden euro's aan je ex moet betalen. Als je dit geld niet op je rekening hebt staan, kun je het bedrag laten meefinancieren met een hypotheek. Dit moet echter wel mogelijk zijn op basis van je inkomen en eventuele schulden.

Oplossing van NHG
Omdat in de praktijk vaak bleek dat uitkopen financieel niet haalbaar was, is NHG twee jaar geleden een proef gestart. Hierbij werd voor de nieuwe lening geen normale acceptatietoets uitgevoerd, maar een zogenaamde beheertoets.

Met de beheertoets wordt berekend of de blijvende persoon de hypotheeklasten zelfstandig kan betalen. Als de hypotheekverstrekker kan onderbouwen en motiveren dat de klant de te betalen lasten kan dragen, dan staat NHG toe dat de aanvullende lening voor de aan de ex te betalen overwaarde bij de hypotheek mag worden opgeteld.

De proef, waarbij zo'n duizend gescheiden mensen geholpen zijn, is succesvol gebleken en NHG past nu dan ook de leennormen aan. 

Ga jij scheiden?
Heb jij een koophuis en ga je scheiden? Maak dan vrijblijvend een afspraak bij De Hypotheker op een van onze vestigingen. Dan weet je precies wat jullie mogelijkheden zijn.
 
Voor meer informatie over onze vestigingen, kan je klikken op een van de buttons hieronder.

Vestiging Harderwijk
Vestiging Dronten
Vestiging Zeewolde

De Hypotheker Harderwijk

Adresgegevens

Luttekepoortstraat 136
3841 AX Harderwijk

Telefoon

T. 0341-422724

Openingstijden

Ma 9.00 - 21.00 uur
Di 9.00 - 21.00 uur
Wo 9.00 - 21.00 uur
Do 9.00 - 21.00 uur
Vr 9.00 - 17.30 uur
Za Gesloten
Zo Gesloten
Meer info