Samoerai Shiatsu: geen zwaard maar wel gereedschap voor mantelzorgers!

Samoerai Shiatsu is een veilige en eenvoudige massage oefeningen voor en door senioren. Er zijn o.a. Samoerai Shiatsu workshops gehouden ter gelegenheid van de 'Week van Dementie' rondom Wereld Alzheimer Dag in Harderwijk, bij Wijkhuis Stad, Houtkamp 33

Het idee van Samoerai Shiatsu is zelfredzaamheid. Samoerai betekent letterlijk "ten diensten van" en Shiatsu "vingerdruk".

 
Mantelzorgers, vrijwilligers, verzorgers hebben na een korte training van 3 uur (en een werkboek als naslag) een extra gereedschap waarmee ze altijd contact kunnen maken: "hun eigen handen". Deze aanrakingen gaan voorbij het verstand. Mensen met dementie mankeren niets aan hun zintuigen, integendeel. En hunkeren vaak naar contact. En tegelijkertijd weten omstanders niet altijd hoe op een veilige en effectieve wijze contact te maken.
 

In andere landen als Duitsland, Engeland, Oostenrijk en Amerika is Samoerai Shiatsu bekender. Het is oorspronkelijk ontwikkeld in Duitsland voor basis scholen.

Het effect van elkaar masseren is dat kinderen rustiger worden, geconcentreerder en alerter. Eigenlijk een heel effectief gereedschap voor de leerkracht, waar geen straf voor nodig is.
 
Later is een aangepaste reeks massages voor senioren ontwikkeld, die buitengewoon goed aanslaat bij dementerenden.
Ook energie banen worden gestimuleerd waardoor mobiliteit toeneemt.
 
Mw. Appelboom (zie foto), bekend van de documentaire "Dementie en wat nu"  heeft de workshop gevolgd en is enthousiast. Ze heeft het effect ondervonden en ziet het als middel om meer contact te maken en te houden met haar dementerende man.
 

Voor meer info over trainingen van 3 uur of trainingen geven kunt u terecht bij Rob Nugteren van Sens Massage en Coaching: [email protected].

Vanuit Duitsland ontvangen wij alle steun. We krijgen eind oktober trainingen uit de eerste hand. Er is veel animo van andere zorg-verleners waaronder Shiatsu Therapeuten die hetzelfde doel hebben: "Alle basisscholen en senioren zorg-instellingen in Nederland omarmen Samoerai Shiatsu".
 
Begin november zal de eerste Samoerai Shiatsu Training in Nederland voor senioren plaatsvinden in Ermelo. Zorg-ondernemer Albert van Noort van de Herbergier heeft de workshop ook ervaren en heeft al zijn personeel uitgenodigd om tijdens de training aanwezig te zijn.
 

Ook bij het Alzheimer Café in Harderwijk staan de deuren open om o.a. mantelzorgers een stukje gereedschap mee te geven.