Samen vieren wij 75 jaar vrijheid Harderwijk

In 2020 viert en herdenkt Harderwijk 75 jaar vrijheid. Overal in onze stad zijn evenementen en activiteiten voor jong en oud.

Samen herdenken wij het einde van de Tweede Wereldoorlog en vieren we dat we sindsdien in vrijheid leven. Harderwijk werd op 18 april 1945 bevrijd door Canadese troepen.

De Tweede Wereldoorlog en met name de gebeurtenissen uit de laatste oorlogsmaanden en de bevrijding van Harderwijk, maakten een diepe indruk op de samenleving. Daarom mogen we deze periode uit onze geschiedenis en de herinneringen hieraan nooit vergeten. 

Stilstaan bij vrijheid
Vrijheid is een groot goed waar wij allemaal verantwoordelijk voor zijn en dat ‘onderhouden’ moet worden. We kennen in Nederland een aantal vrijheden, zoals meningsuiting, godsdienst, geaardheid en vereniging. Deze grondrechten zijn diep verankerd in onze samenleving. Dit jaar herdenken en vieren wij in Nederland en in Harderwijk dat iedereen een eigen mening mag hebben, dat het niet uitmaakt welke achtergrond iemand heeft en vinden we het vanzelfsprekend dat we verschillend zijn. Vanaf nu tot en met 5 mei besteden we hier extra aandacht aan. In de gemeente Harderwijk zijn wij samen en mag en kan iedereen zichzelf zijn!

Belangrijkste informatie over vieringen en herdenkingen
In Harderwijk wordt op diverse wijze 75 jaar vrijheid gevierd. Op zaterdag 18 april wordt de Bevrijdingstocht van 1945 herhaald. Door Putten, Ermelo en Harderwijk rijden historische militaire voertuigen. Verder zijn er die dag festiviteiten en optredens op de Stille Wei en op de Boulevard. Inwoners kunnen meedoen aan activiteiten bij de Molen, genieten van optredens bij de Vischpoort - onder meer van het Podiumspektakel uit 2017 - en ’s avonds van verschillende artiesten. Dit festijn wordt afgesloten met een vuurwerkshow.

Van 17 tot en met 19 april zijn er een Duits en een Canadees kamp op het Kerkplein, vormgegeven door re-enactment groepen. Vanaf 18 april is er een expositie in het Stadsmuseum met origineel materiaal uit de Tweede Wereldoorlog, zoals uniformen, wapens, helmen, documenten en persoonlijke verhalen van Harderwijkers en Duitsers, vastgelegd in een documentaire. Ook de kinderen van de basisscholen in Harderwijk vieren de vrijheid tijdens de Koningsspelen op vrijdag 24 april. Op Koningsdag staan wij extra stil bij de bevrijding.

Totstandkoming van het programma
Met betrokken inwoners, verenigingen en organisaties heeft de gemeente samengewerkt aan een mooi programma. Een stuurgroep van zeventien mensen, samengesteld door het Platform Historisch Harderwijk onder voorzitterschap van Liek Mulder, coördineert de ongeveer veertig activiteiten.

Andere activiteiten
  • Filmdocumentaire Joodse Harderwijkers in beeld op maandag 27 januari en dinsdag 28 januari om 20.15 uur in de Catharinakapel
  • Een boekpresentatie over de Nederlandse bevrijdingsoorlog door Liek Mulder op vrijdag 14 februari om 16.00 uur in het Stadsmuseum Harderwijk
  • Lezing over het Harderwijker verzet en de Apeldoornse Sicherheitsdienst door Johan van Sonnen op dinsdag 11 februari om 20.00 uur in de Kiekmure
  • Westerborkpad wandelingen vanaf 16 maart om 11.00 uur voor de korte route (7 km) en vanaf zaterdag 28 maart om 10.00 uur voor de lange route (15 km)
  • Lezing over Het Verscholen Dorp door Dick Baas op dinsdag 17 maart om 20.00 uur in de Kiekmure
  • Expositie op de bovenverdieping van de voormalige synagoge van 15 april tot en met 15 oktober 2020
  • Speciale Fonteindienst van de Protestantse Gemeente Harderwijk op zondag 19 april in de Plantagekerk
  • Literaire middag rondom 75 jaar vrijheid door de literair-culturele kring Apollo op zondag 19 april van 14.00 tot 17.00 uur in Centrum De Zin
  • Optreden van het Pacific Spirit Choir uit Vancouver op woensdag 29 april om 20.00 uur  in de Grote Kerk
  • Buurtfeest in Hierden met een optocht, theater en muziekfestival op zaterdag 2 mei 2020
  • Dodenherdenking op maandag 4 mei om 19.00 uur op de begraafplaats Oostergaarde
  • Theaterwerkplaats op zondag 3 mei (matinee) en maandag 4 mei om 20.30 uur in de Catharinakapel
  • Bevrijdingsdag dinsdag 5 mei met onder andere een Vrijheidsmaaltijd, een Bevrijdingspodium op de Markt – ’s middags Harderwijker muziekverenigingen, ’s avonds aansprekende artiesten - activiteiten in het Havenkwartier en een concert in de Grote Kerk
 In april verschijnt een speciaal Vrijheidsmagazine huis-aan-huis met programma’s en verhalen.

Meer informatie
Via de Pagina 75 jaar vrijheid en de Facebookpagina ‘75 jaar Vrijheid Harderwijk 18 april t/m 5 mei 2020’ volgt u het nieuws over 75 jaar herdenken en vieren. Er is een overkoepelend programma voor de provincie Gelderland. De activiteiten in de provincie vindt u op Gelderlandherdenkt.nl.

Activiteiten 75 jaar bevrijding Harderwijk