Samen doen wij ons best om de kunst en cultuur in Harderwijk te behouden

De landelijke maatregelen als gevolg van het coronavirus hebben enorme gevolgen voor ondernemers in de kunst- en cultuursector. Vooral ZZP-ers die hun inkomen verdienen met kunst en cultuur worden getroffen. Kunst en cultuur zijn van grote waarde voor de Harderwijker samenleving.

Als middelgrote stad hebben wij mooie voorzieningen die lokaal, regionaal, provinciaal en zelfs landelijk op de kaart staan. Het is belangrijk dat deze ondernemers niet ten onder gaan als gevolg van het coronavirus.

De gemeenteraad, het college van B&W en medewerkers van de gemeente zetten zich in voor deze ondernemers. Zij kunnen in aanmerking komen voor coulance bij subsidies, huur en belastingen. Wethouder Gert Jan van Noort: “De lijntjes zijn kort en we vragen aan de ondernemers om de gevolgen van de crisis inzichtelijk te maken. Het lobbywerk naar de provincie is gestart. Vanuit mijn portefeuille Cultuur in de VNG-commissie Zorg/Jeugd/Onderwijs leg ik extra druk op minister Van Engelshoven om gemeenten te compenseren voor de financiële klappen die vallen.”
 
De kunst- en cultuurinstellingen komen ondanks de moeilijke tijd waarin zij verkeren met mooie initiatieven. “De creativiteit die bij hen opborrelt is ongelooflijk. Mijn tip is ga naar de website van onze culturele partijen om u te laten inspireren door hen in deze bijzondere tijden” aldus Gert Jan van Noort.

Cultuurkust en de Popschool geven online cursussen en samen met GA Harderwijk maakt Cultuurkust filmpjes voor jong en oud om thuisopdrachten te maken en in beweging te blijven. De bibliotheek biedt het programma de digitale Bieb. De ondernemers verbinden zich ook met elkaar, met ondernemers en met de zorg en welzijn. Zo gaan het Stadsmuseum en het Marius van Dokkum museum gratis individuele rondleidingen aanbieden voor de zorgmedewerkers die zich zo hard voor ons inzetten.
 
“Ik heb enorm veel bewondering en respect voor al die inspanningen en uiteraard doen wij dat samen. Gezamenlijk gaan wij onze uiterste best doen om het uitgebreide en mooie aanbod cultuur en kunst voor Harderwijk en Hierden te behouden.”