Sabine Verhoef en Daan Reijgersberg uitgenodigd voor TeamNL Korfbal, Unitas tactisch ontregeld door DSC

Door Marco Jansen - De korfballers van Unitas hebben een nieuwe status gekregen in de subtop van het nationale korfbal. Tegenstander DSC kwam vooral naar Harderwijk om het spel van Unitas te ontregelen om vervolgens zelf met succes toe te slaan: 16-21. 

Voor Daan Reijgersberg en Sabine Verhoef was er ondanks de teleurstelling een mooi vooruitzicht

Ze zijn opgeroepen om met TeamNL Korfbal mee te doen op de Korfbal Challenge van 27-30 december in het Topsportcentrum in Rotterdam.

Daan Reijgersberg en Sabine Verhoef Unitas
Unitas-spelers Daan Reijgersberg en Sabine Verhoef zijn opgeroepen voor TeamNL om mee te spelen op de Korfbal Challenge. (foto: Jan Hoekstra)
 
DSC uit Eindhoven geldt als één van de concurrenten in de strijd om een top-vier klassering en het behalen van de play-offs. DSC speelde in het seizoen 2016-2017 al een jaar in de Korfbal League en haalde vorig seizoen de kruisfinales om promotie. Een geduchte tegenstander, maar Unitas speelde de eerste 15 minuten prima. Renee Havenaar en Mark Kreikamp verdedigden de speerpunten Robert en Maaike Roubos goed en DSC had moeite om te schakelen. Unitas scoorde aanvankelijk makkelijk over Noah Bijsterbosch, Daan Reijgersberg en Sabine Verhoef en kwam 10-5 voor. Na een kwartier kwam er zand in de motor en kreeg DSC steeds meer grip op het aanvalsspel van Unitas. Met name Coen Spoor had een belangrijke rol door Unitas-aanvoerder Mike van Boven verdedigend uit te schakelen en aanvallend gevaarlijk te zijn. DSC had met zes treffers op rij bij rust de wedstrijd helemaal omgedraaid: 10-11.

Daan Reijgersberg in de aangeefpositie. (foto: Jan Hoekstra)
Maaike Roubos onderschept de bal, links Coen Spoor en Mike van Boven. (foto: Jan Hoekstra) 
 
Unitas-trainer Marc Houtman deed na rust vijf wissels in twee minuten om weer controle te krijgen, waarbij Daan Reijgersberg tegenover Coen Spoor kwam te staan en ook Mike van Boven en Sabine Verhoef van vak wisselde. DSC liep door Anne de Kok en Coen Spoor eerst nog weg naar 10-13, waarna Unitas weer mee ging scoren door Noah Bijsterbosch en Mike van Boven, maar het gat niet kleiner kon maken dan twee doelpunten. Met name Anne de Kok en Maaike Roubos waren na rust niet af te stoppen. Tien minuten voor tijd was het 13-18 en had DSC de zege in de knip.
 
Duel Mark Kreikamp en Robert Roubos. (foto: Jan Hoekstra)
Duel Mark Kreikamp en Robert Roubos. (foto: Jan Hoekstra)

Vechtwedstrijd
Het werd na rust steeds meer een vechtwedstrijd. Daan Reijgersberg vocht verhitte duels uit onder de korf met Coen Spoor, maar kreeg veel overtredingen tegen van de arbitrage. Reijgersberg oogde hierdoor net als Unitas machteloos in de tweede helft en uitte zichtbaar zijn teleurstelling. „De duels waren wel fair, dat vind ik prima, het zijn sterke gasten. Verdedigend mochten zij best wel veel. Alleen ik mocht zelf weinig doen en dan wordt het lastig verdedigen en rebounden tegen iemand die een kop groter is. Ik mocht helemaal niet meer de duels aan gaan. Dat sloeg nergens op en ik denk dat ik er dan beter uitgehaald had kunnen worden. We kwamen nog wel op 16-19 maar toen gaf ik zelf een strafworp weg.”

Reijgersberg vindt dat Unitas niet goed omging met de tactische omzetting van DSC. „Wij willen van onze verdedigende kwaliteiten uitgaan, maar konden er verdedigend niet altijd bij zijn en sjokten er maar wat achteraan. We sprongen in en gaven aan de binnenkant kansen weg. Zij hebben ons goed ontregeld, we werden naar de buitenkant gedrongen. We moeten ons bij elkaar rapen en de volgende keer moeten wij eerder schakelen met een goed plan en beter schieten.”

Sabine Verhoef: „We hadden met meerdere wissels wel een plan en hielden ons daar ook aan, maar soms voerden we het niet goed uit en werden door onze eigen fouten ballen eerder onderschept. We wilden snel de goals maken en op het eind hadden wij echt wel wat kansen, maar de goals werden niet gemaakt en dan wordt het gat steeds groter.”


Daan Reijgersberg in de aangeefpositie. (foto: Jan Hoekstra)
 
Oproep voor TeamNL, vakantie geannuleerd
Unitas sluit het jaar af uit tegen Mid-Fryslân en daarna is er voor Verhoef en Reijgersberg nog een smakelijk toetje. Ze zijn beiden vorige maand gebeld door bondscoach Jan Niebeek om aan te sluiten bij TeamNL op de Korfbal Challenge in Rotterdam. Doordat de internationals van DVO en PKC met hun club in actie komen op dit eindejaarstoernooi van korfbalbond KNKV kwamen er extra plekken vrij. Verhoef: „Ik dacht eerst dat het voor een Allstar wedstrijd was en ik zou in principe op vakantie gaan met de meiden van de selectie naar Madrid. Ik zei dus dat ik niet kon, maar daarna kwam ik erachter dat het echt voor TeamNL was. Ik had niet perse verwacht dat ik daarvoor gevraagd zou worden. Ik was verrast, vooral omdat we ook Korfbal League 2 spelen viel mij dat wel op. Ik heb even nagedacht en daarna de bondscoach teruggebeld en heb mijn vakantie geannuleerd.”

Reijgersberg (24): „Als je wordt gebeld, snap je het eerst niet maar daarna voel je je wel vereerd dat je gevraagd wordt. Na de wedstrijd van Unitas tegen TeamNL (eind september) heb ik even heel kort met de bondscoach gesproken. Hij vroeg hoe het met mijn knie was en vond het leuk om mij weer te zien spelen.”

Afgelopen woensdag hebben ze meegetraind met de Oranjeselectie op Papendal. Verhoef (23): „Het was fijn om iedereen even gezien te hebben. Ze waren eigenlijk heel aardig en geïnteresseerd en vonden het leuk dat we er waren.” Reijgersberg: ,,We werden goed ontvangen en dat maakt het wel makkelijk. Het was wel gezellig en geen heel fanatieke training.”

Over anderhalve week zien ze de internationals weer in Rotterdam. De eerste wedstrijd is tegen China en bij winst speelt TeamNL tegen DVO of PKC. Verhoef: „Ik denk dat het gewoon genieten wordt van het moment dat je daar staat en dat je met die spelers mag samen spelen. Het is afwachten hoeveel we mogen spelen. Mijn ouders komen kijken. Veel van de selectiespelers zijn weg, want de jongens gaan op skivakantie.”
Reijgersberg: „Ik ga ook vooral genieten en hoop dat het goed gaat. Mijn ouders komen kijken en mijn vriendin komt ook een dag langs.”
 
Korfbal League 2: Unitas - DSC 16-21 (10-11).
Scores Unitas: Noah Bijsterbosch 5, Mike van Boven 3, Sabine Verhoef 3, Daan Reijgersberg 2, Renee Havenaar 2, Lara Kreikamp 1.
Scores DSC: Coen Spoor 6, Jessie Heuveling 4, Robert Roubos 3, Maaike Roubos 3, Anne de Kok 3, Maud Smulders 1, Guido Brekelmans 1.

Schot Sabine Verhoef (foto: Jan Hoekstra)
Schot Sabine Verhoef (foto: Jan Hoekstra)