Run for love (blog)

Ergens in het najaar hoorde ik op TV iets over een 92 jarige vrouw die al voor de 16e keer een marathon uitliep.

Ik miste haar naam en na enig deskresearch kwam ik erachter, dat het om Harriette Thompson gaat en ze is inderdaad de oudste vrouw ooit die de marathon heeft uitgelopen.

En minstens zo bewonderingswaardig: ze begon met marathons lopen toen ze 76 jaar was en liep ze altijd om geld in te zamelen voor goede doelen. Respect!

Ik bleef aan Harriette Thompson en haar opmerkelijke prestaties denken.

Na mijn halve marathon van vorig jaar in Harderwijk was ik weer opgehouden met hardlopen. Zo iemand ben ik. Ik ga ergens voor en als ik het dan bereikt heb ben ik er ook weer klaar mee. Dat past bij ‘rode mensen’.

Helaas merk ik de laatste jaren ook wat blijkbaar bij ‘vrouwen die tegen de 50 lopen hoort’: je kunt altijd een redelijk strak lijf hebben gehad en maatje 34 of 36 hebben gedragen, maar er komt een moment… â€‹Nu ben ik dus benieuwd als je heel veel gaat sporten en goed op je eten let of je de lichamelijke aftakeling waarover ik heb, heb enigszins kunt tegenhouden. Als dat niet lukt, dan kan ik dat in ieder geval ook afvinken.

Ik weet van mijzelf dat ik pas écht weer fanatiek aan het sporten ga als ik een nieuw doel voor ogen heb. Natuurlijk - ik blijf marketeer - SMART. Dus een flinke uitdaging is goed, maar wél bereikbaar:

Eén keer in mijn leven een hele marathon uitlopen en omdat ik het maar één keer ga doen, gelijk maar in NewYork én voor een goed doel.

Misschien weet je dat ik vrijwilliger ben bij GrandCafé de Liefde. Waarom ik daaraan mijn steentje bijdraag lees je ook op de website. Het ziet er naar uit, dat we dit jaar nog starten met de bouw van een pand in de Harderwijkse binnenstad waar het De Liefde na vele jaren toch een plek wordt gegund. Voor de inrichting en het startkapitaal is natuurlijk veel geld nodig.

Ik ga de marathon in NY lopen en daarmee geld inzamelen voor Grandcafé de Liefde!

Net voor de jaarwisseling ontdekte ik hoe je gegarandeerd aan een ticket kon komen. Toen ik dat eenmaal in gang had gezet ben ik op zoek gegaan naar een goede coach. En gevonden! Hartger Vrijheid van Vrijheid Bewegingscentrum zorgt ervoor dat ik elke week precies weet wat ik moet doen. Gedisciplineerd dat ik ben doe ik alles wat hij zegt. Als het dan uiteindelijk niet lukt, kan ik hem tenminste de schuld geven:)

Het is nu half maart en ik ben zo’n 50 trainingen verder, gestopt met roken, flink gaan minderen met suiker, eet gezond en voel me fysiek sowieso al een stuk beter. Dat mag ook wel want wat kost dit een doorzettingsvermogen en tijd zeg! Vier keer hardlopen in de week en daarnaast nog een dik uur fanatieke fitness en daarnaast mijn bedrijf en gezin en vrijwilligerswerk... Geen kattenpis.

Maar er moet nog veel, heel veel gebeuren… Vooral in dat hoofd van mij.

Een maandje terug liep ik een 8 km wedstrijd en twee weken terug een wedstrijd van 10 die ik beide slechts met veel pijn en moeite haalde. Ik heb al veel verslavingen gestopt, maar mijn sport mag geen consessies doen aan de gezelligheid (lees: uitgaan tot in de late uurtjes met daarbij de nodige wijntjes...).

De avond voor de 10 had ik toch wel de nodige wijntjes op en die voelde ik nog flink in de benen zitten. Ik redde het ondanks alle trainingen net niet binnen het uur: 1.00.45.

Voor de komende wedstrijd besloot ik twee weken lang niet te drinken en de avonden ervoor op tijd naar bed te gaan om te kijken wat dit voor effect heeft op mijn prestaties. Ik vertelde mijzelf dat het daaraan lag. Tijdens de halve marathon van Harderwijk, die ik vorig jaar dus wél liep en nu nog niet mócht lopen, deed ik dus ‘maar’ de 10. En die zou ik nu na zo’n voorbereiding toch zéker wel vrij eenvoudig binnen het uur moeten kunnen lopen, zei zij vrij luchtig met in haar gedachte eigenlijk stiekem 55 minuten als streeftijd.

Maar opnieuw was het een strijd met als resultaat: 1 uur, 2 minuten. Nu denk je misschien, waar heb je het over. Gaat dit om 2 minuten?! In mijn hoofd was er gedurende de hele wedstrijd mega vette kortsluiting! Ik ben de tel kwijt geraakt maar ik heb tussen de vijf en tien keer gelopen om op adem te komen. Absurd. Het leek wel een interval. Ok, ik was veel te warm gekleed (vorige week vroor het nog en liep ik hard met handschoenen en muts op), en ok mijn lichaam was oververhit waardoor ik mijn ademhaling niet onder controle kon krijgen. Maar het ergste was, dat ik zo enorm van mijzelf baalde. Ik was alleen maar bezig met de gedachte ‘Hoe ik in vredesnaam eind van het jaar vier keer zo lang zou kunnen hardlopen?’ Knap dat ik die lach op de foto nog tevoorschijn kon toveren.

Na een niet al te beste nachtrust heeft mijn coach mij vandaag gelukkig weer vertrouwen gegeven. Met het uitlopen vandaag had ik mijn ademhaling en hartslag weer volledig onder controle. Had uiteraard ook alleen een tshirtje aan en weer lekker 538 in mijn oren. Ik ben er weer. En het halfuur van vandaag was eerlijk gezegd een fluitje van een cent.  

Gewoon knop om en weer door Suzanne. Je hebt gelukkig nog acht maanden…

Suzanne van Harten

Suzanne van Harten hardlopen Suz en Zo

SUZ&ZO verkoopmanagement en huispromotie

Adresgegevens

Engelserf 35
3843 BD Harderwijk

Telefoon

T. 06-15602961

Meer info