Ruim 8,5 ton extra noodhulp voor Harderwijkse ondernemers

Door Harry Schipper – De gemeente Harderwijk krijgt voor de zesde keer van het rijk geld om lokale ondernemers te helpen die door de coronacrisis in de problemen zijn gekomen en dreigen kopje onder te gaan.

Het Rijk maakt ditmaal 857.504 euro over aan Harderwijk

Daarmee komt de totale rijksbijdrage in het kader van TOZO, de Tijdelijke Overbrugginsmaatregeling Zelfstandige Ondernemers, voor Harderwijk uit op 7,6 miljoen euro.

TOZO is ingesteld door het Rijk, maar de gemeenten zijn verantwoordelijk voor het uitvoeren van de regeling. Het is een soort bijstand, speciaal voor zelfstandigen, maar dan met minder ingewikkelde regels waaraan ondernemers moeten voldoen om ervoor in aanmerking te komen.

TOZO is ervoor om te zorgen dat ondernemers kunnen blijven voorzien in hun eigen (minimale) levensonderhoud. Dat sluit aan bij de breed gedragen wens om iedereen in Harderwijk, ook in deze moeilijke tijden, zoveel mogelijk te laten participeren in de Harderwijkse samenleving. Dat kan natuurlijk alleen als men ook kan voorzien in zijn of haar eigen levensonderhoud.

In Harderwijk, Ermelo en Zeewolde zorgt het gemeentelijk samenwerkingsverband Meerinzicht ervoor dat de hulpaanvragen van lokale ondernemers met corona gerelateerde problemen zo snel als mogelijk is worden gehonoreerd. De gemeenten sluizen daarom het ontvangen rijksgeld door naar Meerinzicht.