Roofvissen in Randmeren spectaculaire prooi voor jeugdig talent van visclub ‘De Snoek’

Door Harry Schipper – Met nationale - en zelfs internationale - roofvis-experts het water op om zoveel mogelijk fijne kneepjes van sportvissers te leren, die zich volledig hebben toegelegd op het vangen van roofvissen.

Deze zaterdag voeren vijftien jeugdleden van de Harderwijkse hengelsportvereniging De Snoek met evenzoveel visbootjes over het Veluwemeer en het Wolderwijd om een hele dag les te krijgen van ervaren roofvissers

roofvisdag 2022 Harderwijk

De vijftien, dertien jongens en twee meisjes in leeftijd variërend van tien tot zeventien jaar, krijgen één-op-één les van roofvis-experts hoe ze het beste roofvissen als snoek, snoekbaars en de roofblei kunnen vangen. Deze drie vissoorten komen niet helemaal toevallig ook veel voor in de Randmeren, weet bestuurslid Merijn de Bruijn van h.s.v. De Snoek, die binnen het twaalfkoppige bestuur verantwoordelijk is voor de publiciteit.

Roofvisdag 2 Harderwijk

“Midden jaren tachtig is in de Randmeren heel veel brasem weggevangen en is er veel snoek uitgezet. Nu, bijna veertig jaar later is er sprake van een ontzetten mooi snoekbaarzenbestand op de Randmeren. Er zwemmen exemplaren rond van wel een meter twintig. En ook het bestand aan roofblei in de Randmeren is de laatste jaren enorm toegenomen. De roofblei kan wel tachtig centimeter worden. Deze vissoort komt oorspronkelijk uit het Donaugebied. Het is dus een exoot die zo’n twintig jaar geleden in Nederland is terechtgekomen, eerst in de rivieren en nu dus ook in de meren”.

Roofvisdag Harderwijk

De Bruijn, uiteraard zelf ook sportvisser, heeft ze wel eens aan de haak geslagen. “Het zijn ontzettend sterke en snelle vissen, die heel agressief zijn in hun aanbeet. Je krijgt dan echt een dreun van jewelste op je hengel. Echt een spektakel dus”.

Roofvisdag Harderwijk

De Harderwijkse hengelsportvereniging is gevestigd in een prachtig clubgebouw aan de Marie Curiestraat, dat grenst aan het zojuist geopende Zonnepark Harderwijk. En direct aan het Veluwemeer. De vereniging heeft een eigen haventje, waarin enkele tientallen visbootjes liggen afgemeerd. Om de bezittingen van de club en clubleden te beschermen tegen dieven – ‘de visbootjes zijn zeer in trek’ – zijn zowel de haven als het clubgebouw helemaal volledig omzoomd met een zwaar stalen hekwerk. De toegang naar de drie steigers waar de bootjes afgemeerd liggen, is zelfs voorzien van een extra hekwerk.

Roofvisdag Harderwijk

De club telt momenteel zo’n 3300 leden, waarvan driehonderd jeugdleden en is daarmee de allergrootste sportvereniging van Harderwijk. Bij dat enorme ledental moet wel een kanttekening worden geplaatst, zegt Merijn de Bruijn er meteen maar bij. “Veel van onze leden zijn mensen die zo af en toe wel eens gaan vissen. Ze staan hier bijvoorbeeld ’s zomers met hun kinderen op een camping.

Roofvisdag Harderwijk

Om te vissen heb je verplicht een visvergunning nodig en die worden uitgegeven door hengelsportverenigingen zoals de onze. Wie op de Randmeren wil vissen, kan voor een vergunning ook terecht in Elburg, Zeewolde of Nijkerk. Wij noemen het slapende leden, omdat ze weinig in verenigingsverband doen”.

Roofvisdag Harderwijk

De masterclass roofvissen voor haar jeugdleden houdt De Snoek eenmaal per jaar. “Het is namelijk een gigantische organisatie. Vind maar eens zoveel mensen met goed materiaal. Ze  zijn zelfs met boten helemaal uit België gekomen. Het zijn echte sportvissers met het modernste materiaal en geavanceerde fish finders, die weten wat ze doen. Het zijn bijna professionals, dus dat is echt leuk voor de kinderen om van ze te leren”, aldus De Bruijn.

Roofvisdag Harderwijk

Op de vraag of sportvissen is veranderd, omdat nog niet zo lang gelden wetenschappelijk is aangetoond dat ook vissen pijn ervaren als ze aan de haak worden geslagen, antwoordt hij: “Er wordt door onze vereniging enorm veel aandacht besteedt aan het weidelijk vissen. De vissen worden heel voorzichtig onthaakt en altijd teruggezet. Wij vinden het erg belangrijk om dat onze jeugdleden vanaf het begin af aan mee te geven.”

Roofvisdag Harderwijk

De jeugdleden die mee mochten verzamelden zich zaterdagochtend al vroeg bij het clubgebouw van waaruit ze op roofvissenjacht gingen. De  kregen tijdens het vissen bezoek van zowel een filmploeg als sportwethouder Marcel Companjen, die een rondvaart langs de deelnemers kreeg aangeboden. De jeugdige vissers en hun mentoren kregen tussen de middag een lunch op het eiland Knarland in het Wolderwijd, waarna ze nogmaals een paar uur het water op gingen. De dag werd afgesloten met een barbecue. De filmopnames zijn binnenkort terug te zien op de websites van ‘Roofmeister’ en ‘Roofvisweb’.


Roofvisdag Harderwijk