Roel Breure (21) uit Harderwijk werkt mee aan bijzondere waterstof-racewagen zonder uitstoot

Een team van Delftse studenten heeft dinsdag hun nieuwe racewagen op waterstof gepresenteerd. De ‘Forze IX’ moet met zijn topsnelheid van 300 kilometer per uur de strijd aangaan met Audi's en Lamborghini’s op het circuit van Zandvoort, met als enige uitstoot water. 

De studenten willen definitief de ban breken voor waterstof in de auto-industrie. Roel Breure (21) is deel van het pioniersteam van Forze Hydrogen Racing

Duurzaam racen
“Daar draait het uiteindelijk om” zegt de geboren Harderwijker: “We willen mensen inspireren om waterstof te omarmen als duurzaam alternatief voor fossiele brandstoffen, en aantonen dat onze auto niet onderdoet voor normale racewagens op het circuit.” De auto stoot namelijk alleen water uit, aldus Breure: “De waterstof reageert met zuurstof uit de lucht in een brandstofcel, waardoor water ontstaat en elektriciteit wordt opgewekt.” Het team gebruikt deze elektriciteit om de elektromotoren van de auto te laten draaien. Ze hebben met vorige modellen al successen behaald in races op de circuits van Assen en Zandvoort, maar willen met de nieuwe auto van 800 pk een stap hogerop. “Het doel is om met deze auto uiteindelijk mee te doen op Zandvoort. Echt voor serieuze racewagens, maar een mooie uitdaging voor ons.” 
 
Harderwijkse bijdrage
De student Werktuigbouwkunde is enthousiast over de onthulling: “Er zit zoveel werk in dit project! Duurzame technologie is echt grote stappen aan het zetten, en dit is een prachtige nieuwe mijlpaal.” Zelf heeft Breure zich gefocust op de PR van het project: “Het is een nieuwe technologie en kan behoorlijk ingewikkeld klinken, terwijl het werkingsprincipe best simpel is. Ik vind het echt mooi om de werking van de auto begrijpelijk uit te leggen en om mensen enthousiast te maken.” Zijn studie moest er een jaar voor wijken, maar dat deert hem niet: “Dit is een prachtige plek om werkervaring op te doen, er is zoveel te leren en je merkt dat je echt wat bij kan dragen. Het is het me meer dan waard.”
 
Enorme uitdaging
De volgende stap voor het team van de Harderwijker is om de auto verder te testen, zodat deze zo snel mogelijk het circuit op kan. Het is een behoorlijke uitdaging om een complete racewagen te ontwerpen en te bouwen, zegt Breure: "Dit is zo'n ontzettend complexe machine, met allemaal onderdelen die speciaal voor deze auto ontworpen zijn. Niemand bouwt waterstof-racewagens op deze manier, dus we moeten alles zelf uitzoeken en ontwikkelen. Om dan te zien hoe ver je kunt komen met zoveel inzet maakt me echt trots.”

Roel Breure Harderwijk
(Roel Breure - foto © Forze Hydrogen Racing)