Risico’s kapotte asbestdaken en los asbest moeten beter bekend

Door Harry Schipper – Op zeker zeventien plekken in Harderwijk en Hierden staan bouwwerken waarvan de asbestdaken zijn beschadigd.

Da’s gevaarlijk, omdat asbestdaken bijdragen aan meer kankerverwekkende asbestvezels in de lucht en de daken bij een brand extra risico vormen, omdat het vuur asbestvezels in de omgeving verspreidt

Toezichthouders van de Omgevingsdienst Noord-Veluwe (ODNV) krijgen regelmatig bij het slopen van een pand waarin asbest zit of in het dak is verwerkt als excuus of smoes te horen dat men zich niet bewust was van de strenge regelgeving voor het verwijderen van asbest. De Omgevingsdienst is daarom begin dit jaar begonnen met het opstellen van een plan van aanpak voor een communicatiecampagne.

Dat antwoorden burgemeester en wethouders op schriftelijke vragen van het CDA-raadslid Ida Stoevelaar. Zij maakte zich zorgen over het stagneren van de sanering van asbestdaken in haar gemeente.

De ODNV is verantwoordelijk voor de wettelijke taken die voortvloeien uit de asbestsanering en controle daarop. Samen met het Harderwijkse gemeentebestuur zijn de afgelopen twee jaren alle zeventien adressen aangeschreven, waarvan bekend was dat er bouwwerken met asbestdaken op instorten staan of in slechte bouwtechnische staat verkeren. Van die zeventien hebben inmiddels zes eigenaren actie ondernomen door bijvoorbeeld het asbest te verwijderen, hekken te plaatsen en een sloopmelding in te dienen.

Bij de andere elf locaties loopt nog een opgelegde last onder bestuursdwang om eigenaren te verplichten om te zorgen voor een veilige situatie voor het milieu en de omwonenden. Eerder kregen diverse eigenaren van opstallen aan de Parallelweg in Hierden te horen dat ze snel wat moesten doen aan beschadigde asbestdaken en het losse asbest te verwijderen.

B en W van Harderwijk zijn, zo antwoorden ze Stoevelaar, wel te porren voor het geven van subsidie of lening aan eigenaren om ze te stimuleren snel werk te maken van een veilige asbestsanering. Maar, zo stellen ze ook, daarvoor ontbreken nu capaciteit en geld. De gemeentebestuurders stellen daarom voor om eerst een voorstel van de ODNV af te wachten en bij voldoende interesse een regionaal project op te starten en eigenaren te stimuleren om de asbestdaken te vervangen.

De ODNV is nu bezig om de doelgroep te analyseren en hun motivatie oom wel of niet te voldoen aan de regels omtrent slopen en asbestverwijdering. Daarna komen er nieuwe teksten op hun website en worden er flyers gemaakt, zodat particulieren en bedrijven beter op de hoogte zijn van de wet- en regelgeving over asbest en asbestverwijdering. Ook wordt duidelijk gemaakt hoe er opgetreden gaat worden tegen mensen die het niet nauw nemen met regels.