Ringrijderij in Ermelo

Na een pauze van drie jaar wegens coronamaatregelen organiseert paardensportvereniging Het Veluws Ros weer een Ringrijderij voor aanspanningen.  Dit jaar wordt het ringsteken voor de 36ste keer verreden op zaterdagavond 1 juli. 

Lisanne Koppe, de nieuwe voorzitter van het Veluws Ros stelt: ‘We zijn heel blij dat we dit jaar de Ringrijderij weer kunnen organiseren. We hebben een enthousiaste ploeg vrijwilligers die deze editie tot een succes wil maken.’

Dit traditionele evenement voor koetsiers vindt plaats in de Stationsstraat van Ermelo van 19.00 tot circa 21.00 uur. Natuurlijk is deze Ringrijderij vrij toegankelijk voor publiek.
 
Ringsteken kan direct vanaf het paard (‘onder het zadel’) of vanaf een aanspanning (een of meer paarden/pony’s voor een wagen of koets). De laatst genoemde mogelijkheid is in Ermelo gebruikelijk.

Er zullen maximaal 30 aanspanningen, variërend van authentiek gerij (ouderwetse koetsen) tot moderne wedstrijd (marathon-)wagens kunnen deelnemen. Voor deelnemers die hun aanspanning willen versieren is dit jaar het thema ‘Vrijheid’ gekozen.
 
Han Wilhelm, die namens het Veluws Ros weer de organisatie ter hand neemt: ‘Na een stop van drie jaar, verwachten toch minstens een twintigtal aanspanningen. Naar we hopen doen er ook weer enthousiaste kinderen mee die met hun lievelingspony zijn gaan mennen.’
 
Bij het ringsteken in Ermelo worden de ringen vanaf de bok van de koets door de dame met een houten stok, de zogenaamde sabel, met één hand gestoken. De koetsier dient zijn paard of pony in snelle voorwaartse draf langs de opgehangen ringen te sturen. Het juist gestoken aantal ringen en de snelste tijd zijn bepalend in deze wedstrijd om in aanmerking te komen voor een prijs. Ook zijn er onder andere prijzen te winnen voor de fraaiste aanspanning (zoals de originaliteitspijs voor het meest ludieke geheel) en de felbegeerde wisselbeker, de zogenaamde ‘Gijs de Bruin-bokaal’.
 
Ook dit jaar is de route: Stationsstraat, Rietlaan en Chevallierlaan. De ringen zullen worden gestoken op het wedstrijdtraject, vanaf het Raadhuisplein tot aan het Pauwenplein. Eventuele parkeerproblemen op en rond het Raadhuisplein en de Burg. Langmanstraat worden opgelost door verkeersregelaars.
 
De fraaie aanspanningen (paard, tuig en gerij), die deelnemen aan de ringrijderij, worden vanaf 17.00 uur gekeurd door een deskundige jury op het manegeterrein van Het Veluws Ros aan de Fazantlaan. Ook voor deze keuring heeft publiek gratis toegang.
 
Na de keuring vertrekt de stoet omstreeks 18.30 uur vanaf de manege aan de Fazantlaan richting centrum.

Ringrijderij Ermelo