Restauratie oude Stadhuis bijna afgerond

Door Petronella van het Goor - Alle mensen die hun voorjaarsbruiloft hebben gepland in het oude stadhuis, kunnen opgelucht ademhalen. Want ook al is de restauratie nog niet helemaal af, de monumentale raadzaal is vanaf 29 maart weer beschikbaar voor trouwerijen. “Dat is voor ons altijd leidend geweest. We gaan ervoor zorgen dat het er eind maart netjes uit ziet”, aldus wethouder Jeroen de Jong.

Dat de werkzaamheden langer duren dan aanvankelijk gepland, komt omdat er een aantal bouwstops is geweest. “Wij hadden als gemeente eigenlijk twee rollen. We waren de partij die het verbouwt, maar ook de partij die het controleert.

Eenmaal bezig met de restauratie, bleek de fundering heel slecht. Het skelet van het gebouw was te zwak en de stabiliteit moest hersteld worden.” Dat bleek een hele grote, niet voorziene kostenpost te zijn. Een minder grote kostenpost, maar wel een tijdrovend project was de duurzaamheidsambitie. “Omdat we als doelstelling energielabel A voor het oude stadhuis hadden, moest er duurzaam glas in de oude kozijnen komen. Ook bleek het duurzame glas te dik voor de oude kozijnen.

Omdat het behoud van het monumentale karakter voor ons heel belangrijk is, hebben we een bouwstop in moeten lassen. We wilden de oude kozijnen behouden, dus moesten iets bedenken om het glas passend te maken. Daar kwamen we uit, maar dat kostte wel tijd.” Ook het schilderwerk was niet een kwestie van met de roller veel meters maken. “Ook konden we niet even de kleuren pakken van de vorige keer, want dat is er in de jaren ’80 opgeschilderd.”

Het zijn slechts een paar voorbeelden die de vertraging verklaren. Voor de extra werkzaamheden (met name de funderingswerkzaamheden) vraagt De Jong een extra bedrag van 750.000 euro aan de raad, bovenop de 4,5 miljoen euro die voor de restauratie beschikbaar was gesteld. Dat bedrag wordt uitgesmeerd over een periode van veertig jaar. “Dat komt neer op een structureel krediet van 18.750,00 euro per jaar”, aldus de wethouder. Veertig jaar is de maximale afschrijvingstermijn. “De fundering die er nu ligt, gaat wel honderd jaar mee.”

De monumentale raadzaal is dus eind deze maand weer in gebruik. In mei gaat het Toeristisch Informatiepunt weer open en gaat de Popschool in de kelderruimten de muzieklessen geven. Cultuurkust trekt 1 juni weer in het pand. “We zijn met de huurders bezig om een leuke opening te organiseren. Het is niet alleen een feestje voor de huidige gebruikers van het pand, het moet een feestje worden voor heel Harderwijk, voor iedereen die er een stukje geschiedenis heeft”, besluit De Jong.

Gemeentehuis op de Markt in Harderwijk