Restaurant De Dolle Griet vaart al vijfentwintig jaar haar eigen koers

Bij De Dolle Griet heeft hij koppels meegemaakt die bij hem voor hun allereerste afspraakje kwamen en later als echtpaar met regelmaat terugkeerden. 

Anderzijds kreeg hij eens een telefoontje van getrouwe eters die vanwege een scheiding aankondigden voorlopig niet meer te komen. In zijn restaurant aan de Bruggestraat deelt J.P. van der Velde al vijfentwintig jaar lief en leed met zijn vaste gasten.  

Hij houdt van die persoonlijke contacten, maar als gastheer weet hij altijd zichzelf blijvend bij ieder gezelschap precies hoe te handelen.

´Je voelt heel snel aan of een tafel met rust gelaten wil worden, of entertainment wil. Onze specialiteit is het naar de zin maken van het bezoek. Zakelijke gasten kunnen bij De Dolle Griet in de gewelvenkelder dineren zodat ze ongestoord besprekingen, of vergaderingen kunnen houden.'

Liefde op het eerste gezicht

Eigenlijk was het liefde op het eerste gezicht toen hij in de jaren negentig met zijn vrouw tafelde in De Dolle Griet en later bij de kapper vernam dat de tent te koop stond. ´Na de Middelbare Hotelschool heb ik een half jaar stage gelopen in Frankrijk. Vervolgens werkte ik bij diverse horecagelegenheden in eigen land, onder andere als bedrijfsleider bij Het Roode Koper. Ik wilde heel graag een eigen restaurant. Deze kleine, intieme zaak, een soort van herberg sprak me erg aan.´

Samen met zijn chef-kok René Kraandijk heeft J.P. van der Velde een keukenconcept neergezet dat staat als een huis. Daarbij maken ze gebruik van eerlijke producten van dicht bij huis. Het vlees komt van de nabijgelegen slager Beert Karssen, brood betrekken ze van meet af aan van De Ouderwetse Bakkerij en de groenten van Stadsoogst Harderwijk.

René Kraandijk: ´je moet met je tijd meegaan. Jezelf blijven ontwikkelen en nieuwe dingen uitproberen. Zo waren we een van de eersten die met het concept kwamen dat alle gangen qua hoeveelheid even groot zijn. We voeren een Franse keuken met Aziatische - en andere wereldinvloeden. De mensen blijven echter kiezen voor klassieke gerechten. De Dolle Griet carpaccio verkoopt nog bijna maandelijks het best.

Terwijl hij zich inleeft in elke gast, vaart J.P. van der Velde consequent zijn eigen koers. Zijn credo: ´je moet wel plezier in je werk blijven houden, anders hou je het geen vijfentwintig jaar vol!´ Ter gelegenheid van het jubileum presenteert De Dolle Griet tot eind april een actietarief. Voor welgeteld 25 euro kan de gast twee gerechten en een dessert uitkiezen.

Dolle Griet restaurant Harderwijk

Samen met zijn chef-kok René Kraandijk) links’ heeft J.P. van der Velde een keukenconcept neergezet dat staat als een huis. Foto: Tom van den Berg