Restaurant Da Gabriele klaar voor komende decennia

Restaurant Da Gabriele is net klaar met een ingrijpende verbouwing. Al heel lang een wens van eigenaresse Nanja Smink, maar toch gebeurde het ‘onverwacht’. 

“We hadden lekkage boven een gewelfkelder en dat moest verholpen worden."

"Het was in eerste instantie helemaal niet de bedoeling meteen zo ingrijpend te verbouwen, maar als je eenmaal bezig bent, ga je kritisch kijken en zaken meteen grondig aanpakken.”

Het restaurant heeft nu een heel nieuw afzuigsysteem. “De oude zat er al sinds 1980 in.” En de keuken is helemaal voorbereid op gasloos koken, “dat is er nog niet, maar we zijn er wel klaar voor”. Er zijn wat muren weggehaald en mooie grote marmeren tegels geplaatst. “Het werken in de keuken is voor de medewerkers nu veel fijner, een betere klimaatbeheersing en makkelijker schoon te houden. Het was uiteindelijk ook echt wel nodig.” Op het laatste moment besloot Smink dat ook het restaurant een facelift nodig had.

“We kregen altijd lovende woorden van de gasten over onze gezellige, karakteristieke inrichting."

"Tot op de dag dat we dicht gingen voor de verbouwing dacht ik: ‘durf ik dit echt? Ga ik geen gasten wegjagen met deze veranderingen?’.”

En veranderd is het. Er is een grote deur in de hal gekomen, de trap is opnieuw bekleed en er zijn smeedijzeren trapleuningen gekomen, in dezelfde stijl als de balustrades van de balkonnetjes. “We hebben geschilderd, er is een heel nieuw lichtplan gemaakt met nieuwe verlichting en we hebben een prachtige Hongaarse vloer in het restaurant gekregen. Er is flink geïnvesteerd.” Het restaurant is voor deze grote verbouwing maar twee weken gesloten geweest. “En dat komt omdat iedereen bereid was zich in te zetten. De aannemer was er zes dagen per week van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat.” Niets dan lof voor de mensen met wie ze samen heeft gewerkt. “Ik heb bewust gekozen voor vakmensen uit de regio. Veel uit Harderwijk, Hierden en een enkeling uit Nunspeet.”

De reacties van de gasten was voor Smink en het personeel een echte opsteker.

“Je kunt investeren wat je wilt, maar je doet het voor een betere beleving, voor kwaliteit. Dus dat de gasten zo positief reageerden op de veranderingen, was wel een opluchting.”

Het is nog niet helemaal af. Sommige dingen moeten nog gefinetuned worden. “Zoals de verlichting. Hoe je die perfect afgesteld krijgt op de sfeer.” Ook wordt in oktober nog een kleine verbouwing uitgevoerd, dan worden de toiletten en de bar vernieuwd. “En dan zijn we voor twintig jaar wel weer klaar”, zegt Smink met een lach op haar gezicht. “Nieuwe boulevard, vernieuwde zaak.” Want ze merkt dat de reuring op de Vischmarkt toeneemt, nu de boulevard weer helemaal open is voor het publiek. “Ook zijn met het Waterfront de zijstraten wat meer in gebruik en, leuk detail, de boten stoppen bijna voor je deur en wie kan dan het poortje naar de Vischmarkt weerstaan?”

De hoogtijdagen van het Dolfinariumtijdperk, toen tegen vijf uur ’s middags de ouders met kinderen in de rij stonden voor een pizza of een pasta, zijn voorbij. “En die komen ook niet meer terug denk ik. Maar dat is prima.” Smink hoopt met deze verbouwing weer te kunnen voldoen aan de verwachtingen van alle gasten. “Van de zakendiners tot de familiepizza-avond. We hopen iedereen weer te mogen verwelkomen.”

Italiaans restaurant Da Gabriele Harderwijk