Rel rond verhuur appartementen Marnixstraat in Harderwijk

Door Harry Schipper – De toewijzing van de zestien nieuwe sociale huurappartementen aan de Marnixstraat dreigt te ontaarden in een rel, nadat woningcorporatie UWOON de appartementen niet volgens met de buurt gemaakte afspraken uitsluitend aan oudere huurders of huurders met een medische indicatie aanbood, maar aan ‘gewone’ huurders, dus ook jonge huurders.

De buurtbewoners, vertegenwoordigd door de projectgroep Marnixstraat, nemen geen genoegen met de excuses die wethouder Jeroen de Jong tegenover hen maakte, nadat de fout aan het licht kwam

De projectgroep eist dat de gemeente vasthoudt aan de gemaakte afspraken en dat Uwoon de inmiddels gedane toewijzingen van elf appartementen terugdraait. De wethouder liet eerder deze week al weten het achterliggende toewijzingsproces niet te willen terugdraaien. Wel worden de laatste vijf nog niet toegewezen appartementen nu wél alsnog toegewezen aan senioren of mensen met een medische indicatie.

Het terugdraaien van al gedane toewijzingen zou ongetwijfeld leiden tot een enorme teleurstelling voor de betrokkenen. Zij hebben net te horen gekregen dat zij – na soms jaren achtereen op een wachtlijst voor een huurwoning te hebben gestaan – de gelukkigen zijn en huurders worden van een splinternieuw huurappartement. Er bleek een enorme belangstelling te zijn voor de appartementen in de Marnixstraat, die momenteel nog in aanbouw zijn op de plek waar vroeger het kerkje stond van de Gereformeerde Gemeente Harderwijk: UWOON meldde dat zich in korte tijd maar liefst zo’n tweeduizend gegadigden melden.

“Wij gaan hiermee niet akkoord”, zo reageert de projectgroep in een schriftelijke verklaring op de excuses van de wethouder. “Wij houden de gemeente aan haar eigen besluitvorming. Dat betekent dat de gemeente en UWOON mensen teleur moeten stellen en wij verwachten dat dit dan ook gebeurt’. De buurtbewoners stellen dat de gemeente en de woningcorporatie tot aan het gereedkomen van de appartementen, naar verwachting volgend jaar zomer, ‘ruim de tijd hebben om voor deze mensen een passende oplossing te zoeken, zodat zij niet de dupe hoeven te worden.

Behalve de buurtbewoners buitelen ook diverse raadsfracties over elkaar heen in een poging om helderheid te krijgen over de vraag hoe het kan dat zowel de gemeente als UWOON de met de buurt gemaakte afspraken lijken te zijn vergeten. De eenmansfractie van Gemeentebelang heeft vandaag schriftelijke vragen ingediend bij B en W. Andere fracties, waaronder die van de PvdA en ChristenUnie wachten liever af tot donderdagavond, wanneer het zomerreces met een ‘echte’ vergadering van de Commissie Ruimte ten einde is gekomen. Ook zij willen graag weten hoe het zo fout heeft kunnen gaan.

De bewoners in zowel de Marnixstraat als omliggende straten hadden aanvankelijk grote bezwaren tegen de komst van een appartementengebouw op de plek van het voormalige kerkje. Ze vreesden geluidsoverlast van met name jonge huurders en ook extra verkeer en parkeerproblemen in hun tot nog toe rustige en smalle woonstraatjes. Er werd diverse keren ingesproken tijdens commissievergaderingen. Pas nadat de wethouder daarin toezeggingen had gedaan, waaronder die over de toewijzingsregels, gingen ze uiteindelijk akkoord met de bouw van het appartementengebouw.

Wethouder Jeroen de Jong kondigde dinsdagmiddag aan dat hij eerdaags persoonlijk over de kwestie in gesprek gaat met de bewoners. Daarnaast gaat de gemeente met UWOON in overleg over de vraag hoe deze situatie is ontstaan. Ook wil De Jong graag weten hoe de toewijzing van de laatste vijf appartementen verloopt.

Marnixstraat Harderwijk