Recreatiewoning en hypotheek

Het komt steeds vaker voor dat mensen een recreatiewoning als hoofdverblijf willen gebruiken. Anderen willen een recreatiewoning kopen als tweede woning. Bij het financieren van zo'n woning moet je met verschillende aspecten rekening houden.

Geen hypotheekrenteaftrek

Voor een recreatiewoning is de hypotheekrente niet aftrekbaar. Ook niet als je de financiering van dit huis via de hypotheek op je hoofdwoning laat lopen. Dit hypotheekdeel wordt als consumptieve lening beschouwd en de rente over dat deel van de lening is om die reden niet aftrekbaar. De eventuele huuropbrengsten daarentegen zijn niet belast en je kan de schuld verrekenen met eventuele spaartegoeden waardoor je mogelijk minder vermogensrendementsheffing betaalt.

Geen volledige financiering

Er zijn maar weinig hypotheekverstrekkers die een recreatiewoning volledig willen financieren. Over het algemeen zijn recreatiewoningen minder courant dan "gewone" woningen.

Ook het beleid ten aanzien van recreatiewoningen van de betreffende gemeente speelt een rol. Heeft de gemeente niet schriftelijk bevestigd dat de recreatiewoning permanent mag worden bewoond, dan wordt financiering van de woning moeilijk, tenzij je de woning echt als "tweede woning" aankoopt.

In de praktijk komt het er op neer dat je een deel van de woning met eigen geld moet financieren. En dat je maar kunt kiezen uit enkele hypotheekverstrekkers, met alle beperkingen die daarbij horen. Het vakantiehuis moet bijvoorbeeld van steen zijn gebouwd, op een fundering, en met pannen gedekt. Soms geldt er ook nog een opslag op de hypotheekrente. Daarnaast kan de hypotheekverstrekker bepaalde beperkingen opleggen. Zo kan er een verbod op het verhuren van de recreatiewoning van toepassing zijn.

Kortom: het financieren van een recreatiewoning is heel goed mogelijk, maar er zitten wel haken en ogen aan. Onze adviseurs weten alle ins en outs van deze specifieke financiering, dus denk je over de aanschaf van een recreatiewoning? Maak dan een afspraak voor een vrijblijvend gesprek op een van onze vestigingen.
 
Meer weten? Of een afspraak maken? Bel 0341-422724 tijdens kantooruren of klik hier voor meer informatie.

De Hypotheker Harderwijk

Adresgegevens

Luttekepoortstraat 136
3841 AX Harderwijk

Telefoon

T. 0341-422724

Openingstijden

Ma 9.00 - 21.00 uur
Di 9.00 - 21.00 uur
Wo 9.00 - 21.00 uur
Do 9.00 - 21.00 uur
Vr 9.00 - 17.30 uur
Za Gesloten
Zo Gesloten
Meer info