Recreatiebetonning Veluwemeer aangepast: meer waterplantvrij vaarwater!

Dit voorjaar wordt de recreatiebetonning op het Veluwemeer door Rijkswaterstaat aangepast. 

Door de aanpassing, aangevraagd door Zeilschool De Randmeren, komt een groter areaal bevaarbaar oppervlak voor de recreatie beschikbaar.

Kees Kooijman van De Randmeren: “Ook op het Veluwemeer hebben we nogal last van waterplanten. Toen we deze winter nog eens kritisch keken naar de plaatsing van de betonning, bleek dat met een kleine aanpassing een grote oppervlakte diep en waterplantvrij water aan het bestaande areaal kon worden toegevoegd, RWS reageerde meteen positief toen we dat bij hen aankaartten”.

Zeilschool de Randmeren

De waterplantenproblematiek wordt overigens slagvaardig aangepakt door de Coöperatie Gastvrije Randmeren. De coöperatie beheert de recreatie-eilanden en laat jaarlijks forse oppervlakken maaien.

Het ziet er naar uit dat op het Veluwemeer ook de natuur een handje gaat helpen. Uit de laatste karteringen van Rijkswaterstaat blijkt nl. dat bodembedekkers als kranswieren de overlast veroorzakende fonteinkruiden steeds meer gaan verstikken. Kooijman: ”We zijn er nog lang niet, maar het begint er op de lijken dat we met de combinatie van diep water, tactisch maaien en de effecten van kranswierbedekking geleidelijk de goede kant opgaan. Het zou natuurlijk fantastisch zijn dat we binnen een paar jaar niet alleen mooi helder water hebben, maar ook de overlast van de waterplanten kwijt zijn”.